Jesenski mali čudež obubožanih

V nogometnih krogih se vse pogosteje pojavlja vprašanje, kakšna bo prihodnost NK Ankaran-Postojna, ki je po izgonu iz koprske občine domicil našel na Postojnskem? Ga bomo spomladi še gledali v drugi SNL?

Nogometaši Ankaran Postojne so jesenski del sezone glede na 
razmere izpeljali z odliko.  Foto: Matej Glavina
Nogometaši Ankaran Postojne so jesenski del sezone glede na razmere izpeljali z odliko.  Foto: Matej Glavina

POSTOJNA > To seveda ni edino vprašanje, saj je z usodo društva povezana tudi postojnska nogometna stvarnost. Pred meseci sta se združila NK Ankaran-Hrvatini in primorski ligaš NK Postojna. Slednja je v doto prispevala mlajše nogometne selekcije, igrišče in dotacije za mladinski pogon, postojnska javnost pa se je na združevanje, tudi sodeč po zelo skromnem obisku tekem (uradno 730 gledalcev na osmih tekmah), odzvala s precej dvomi.

Ankaran-Hrvatini se je po izpadu iz prve lige torej prelevil v Ankaran-Postojno. Novo sezono je začel kot pretežno agencijski klub, vsaj na zunaj je deloval bolj stabilen kot minulo sezono. Na atletskem stadionu v Postojni se je poleti na treningih in preizkušnjah zvrstilo morje nogometašev, česar je trener Vlado Badžim že vajen. Od lanskega moštva je ostala peščica igralcev - Jan Pahor, Luka Badžim, Žan Humar in Kristjan Matošević, ki je po odhodu Primoža Bužana stopil med vratnici.

4 zadetke sta jeseni za Ankaran dosegla Martin Doći in Patrik Bordon, 362.000

evrov izgube izkazuje skupni društveni sklad.

A idila, če lahko tako označimo uvod v sezono, ni trajala prav dolgo, saj je v začetku jeseni počilo. Sodelovanje s klubom je prekinil nemški menedžer Dieter Langhaus mlajši, ki je z oranžnimi začel sodelovati še proti koncu sezone v prvi ligi in je tudi poskrbel za finančno injekcijo. Po podatkih letnega poročila na agenciji AJPES je bila pogodba med društvom in agencijo sklenjena aprila 2018. Podpisana je bila za dve leti s podjetjem RX Alpha AG iz Mellingena. Odhod omenjene agencije, ki je poslovanje očitno deloma usmerila v Bilje, je med drugim odpeljal tudi odličnega napadalca Mathiasa Oweyusija. Sicer pa bilanca NK Ankaran-Hrvatini za leto 2017, torej pred združitvijo, izkazuje 141.689 evrov minusa, društveni sklad pa skupaj kar 362.000 evrov minusa.

V teh razmerah je moštvu z bojevitostjo uspel mali čudež, saj je osvojilo 20 točk. Te so osvajali predvsem na domačem, nekoliko manjšem igrišču, ki je postalo svojevrstna trdnjava. V Postojni je padla tudi Nafta, pa čeprav je imela večino tekme igralca več v polju. Ali kot je nekoč rekel kapetan Pahor: “Imamo milijon malih težav, vendar se z bojevitostjo lahko marsikaj nadoknadi.” Število igralcev na razpolago je proti koncu jesenskega dela kopnelo, a so polsezono le pripeljali do konca. Tudi s sposojanjem igralcev iz tako imenovane B ekipe, ki igra v primorski ligi. V predzadnji tekmi jeseni so prvič izgubili doma, v zadnji tekmi pa so jih povsem nadigrale zadnjeuvrščene Brežice. V tednu pred to tekmo so trenirali le en dan, na pot pa je odšlo le 14 nogometašev.


Najbolj brano