Bodo jeziček na tehtnici Sveži?

V ilirskobistriškem občinskem svetu, kjer so novoizvoljene člane potrdili na ponedeljkovi ustanovni seji, se uradni pogovori o sestavljanju koalicije še niso začeli, pač pa neuradni. Župan Emil Rojc si bo večino zagotovil, če bo na svojo stran, morda tudi s porazdelitvijo funkcij, uspel pritegniti eno od novih list. Sicer pa podporo dobrim projektom napovedujejo vsi.

 Župan Emil Rojc si bo večino zagotovil, če bo na svojo stran uspel 
pritegniti eno od novih list.  Foto: Leo Caharija
Župan Emil Rojc si bo večino zagotovil, če bo na svojo stran uspel pritegniti eno od novih list.  Foto: Leo Caharija

ILIRSKA BISTRICA > V novem mandatu je v ilirskobistriškem občinskem svetu devet list in strank, dve manj kot v prejšnjem, od tega štiri nove. Od 23 svetnikov je 16 novih.

Trije stari partnerji plus četrti

Županu Emilu Rojcu, ki izjav sicer ne daje, bo sestavljanje koalicije, ki bo tako kot v prejšnjem mandatu najverjetneje neformalna, olajšalo dejstvo, da se je njegova stranka SD okrepila. Po novem ima največ, kar sedem svetnikov. Še enega svetnika je pridobila tudi zaveznica iz prejšnjega mandata, SDS, ki ima tri svetnike. Glede na to, da bo Dušan Grbec zelo verjetno ostal podžupan še naprej, bo ostala tudi naveza obeh strank. Rojc lahko, tako kot doslej, verjetno računa tudi na glas svetnika SLS.

Andrej Černigoj

občinski svetnik NSi

“Demokracija ni samo en glas več, matematična zmaga, temveč iskanje konsenza v širšem pomenu.”

Da si zagotovi večino, bo tako potreboval glasove vsaj še ene liste. Po neuradnih informacijah bi to lahko postala nova lista Sveži s tremi svetniki, kjer pa pravijo, da konkretne, vsebinske pogovore pričakujejo po ustanovni seji. “Gledamo naprej, kaj se je dogajalo v preteklosti, nas ne zanima, zato smo pripravljeni konstruktivno in produktivno sodelovati, predvsem za razvoj družbenih dejavnosti in gospodarstva,” pravi svetnik Andrej Batista, ki se neuradno omenja tudi kot najresnejši kandidat za drugega podžupana.

Ponudili bodo roko in predloge

Konstruktivno sodelovanje napovedujejo tudi v ostalih dveh novoizvoljenih listah, NSi in Listi ZA - Aleša Zidarja. Ta pravi, da so pripravljeni sodelovati pri vsakem dobrem projektu in s ciljem napredka občine ponuditi vse svoje znanje, izkušnje in povezave. “S tem namenom smo tudi kandidirali, ne pa zato, da bi a priori nasprotovali. Na županu pa je, ali bo to izkoristil.”

Tudi Andrej Černigoj iz NSi, kjer izvolitev v občinski svet in to z dvema svetnikoma štejejo za velik uspeh, pravi, da bodo podprli tiste predloge, ki se jim bodo zdeli pozitivni za razvoj občine. Prav tako pa tudi od ostalih svetnikov pričakujejo, da bodo podprli njihove dobre predloge. “Demokracija ni samo en glas več, matematična zmaga, temveč iskanje konsenza v širšem pomenu,” poudarja Černigoj.

Glede na dosedanja razmerja in odnose pa lahko župan po drugi strani več kritik pričakuje od stranke Desus, ki je imela v prejšnjem mandatu bolj opozicijsko držo, a Nevenka Tomšič pravi, da bodo dobre projekte podpirali.

Podobno velja za Listo neodvisnih občanov krajevnih skupnosti, ki pa je v novem mandatu ne predstavlja več nekdanji župan Anton Šenkinc, temveč s preferenčnimi glasovi izvoljeni Nejc Udovič. Med novoizvoljenimi listami ni pričakovati, da bi na pozicijsko stran stopila niti LMŠ Rojčevega županskega protikandidata Ivana Simčiča, ki pa prav tako pravi, da bodo podpirali vse pozitivne stvari.

Klemen Štefančič, predsednik občinske volilne komisije, ki je na ustanovni seji predstavil poročilo volitev, je vsem izvoljenim zaželel veliko sreče, preudarnosti in demokratičnosti, pa tudi zdrave pameti.


Najbolj brano