Najhitrejša je bila štafeta Nanosa

V soboto je drugi tek 100 ob Mrzli reki v Ajdovščino privabil 218 tekačev iz štirih držav. V težkih vremenskih razmerah je v najdaljši disciplini, v teku na 75 km, zmagal Dejan Zorman, v konkurenci štafet pa je slavila ekipa ŠD Nanos iz Podnanosa. Konec tedna se bodo tekači zbrali na šestem dobrodelnem Goricatlonu.

Na prireditvi 100 ob Mrzli reki se je zbralo  218 tekačev. Foto: Igor Mušič
Na prireditvi 100 ob Mrzli reki se je zbralo 218 tekačev. Foto: Igor Mušič

AJDOVŠČINA > Društvo tekači Vipavske doline in sto prostovoljcev na čelu s pobudnikom in glavnim organizatorjem ultramaratoncem Andrejem Zamanom je imelo sprva veliko skrbi z vremenom. Sobota se je začela z močno burjo in skoraj ledenim dežjem, hribe nad Ajdovščino pa je pobelil sneg. V takšnih razmerah, ko je pod težo vremena klonil tudi eden od prireditvenih šotorov, so jutranji stokilometrski tek odpovedali, dopoldne pa so razmere (dež je ponehal, burja je še vztrajala) dopuščale vsaj izpeljavo teka na 75 in 50 kilometrov.

Organizatorji in tekači so bili nato v zadnjem delu prireditve (pozno popoldne) nagrajeni s soncem. Posamični tek na 75 kilometrov, speljan po kolovozih ob Hublju (Rimljani so ga poimenovali Mrzla reka), Vipavi in hitri cesti v okolici Ajdovščine, je dobil mojstranski gorski in ekstremni tekač Dejan Zorman, ki je ciljno črto prečkal po petih urah in 46 minutah. Drugi je bil ljubljanski ultramaratonec Uroš Sojer (6,05), tretji pa Mozirjan Marko Gostečnik (6,33).

Na zelo dolgih tekih sta trma in vztrajnost pomembnejša od telesne moči. Na to opozarja čas zmagovalke na isti razdalji Nataše Robnik iz Celja, ki je Gostečnika prehitela kar za šest minut. Robnikova je bila pri dekletih razred zase, saj je Mateja Baš iz Izlak za srebro tekla že več kot sedem ur, pri tretjeuvrščeni Vipavki Anji Klančnik pa se je čas ustavil po osmih urah in 21 minutah.

Zelo izenačen je bil boj za vrh med štafetami, sestavljenimi iz treh moških in dveh žensk. Prva postava ŠD Nanos iz Podnanosa je za zlato tekla štiri ure, 59 minut in 42 sekund. Le za 15 sekund je zaostala srebrna ekipa TVD. Obe zasedbi so sestavljala uveljavljena imena. Za zmagovalno ekipo so tekli nekdanji in aktualni reprezentanti v gorskem teku Nejc Lokar, Aleš Žontar, Marko Tratnik, Petra Tratnik, in bronasta s SP v gorskem maratonu Lucija Krkoč. Tretje mesto je osvojila druga ekipa Nanosa (5,18).

Odlično organizirana ajdovska prireditev se je dobro prijela. Privabila je tudi tekače iz Hrvaške, Italije, Nemčije in Velike Britanije. Organizatorji bodo s tekaškim izzivom 100 ob Mrzli reki nadaljevali tudi čez leto dni.

Sicer se bo sezona množičnih tekov nadaljevala že v soboto in nedeljo. V soboto ob 10. uri bo pred stavbo Mestne občine Nova Gorica start šestega dobrodelnega Goricatlona. Gre za šesturni dobrodelni tek šestčlanskih ekip na kilometer dolgi krožni progi, speljani okoli mestnega središča. Za vsak pretečeni krog ekipe darujejo od enega do petih evrov. Pokale bodo prejele tri najhitrejše ekipe in tri ekipe, ki bodo darovale največ denarja. Za Goricatlon se še lahko prijavite na spletnem naslovu https://www.goricatlon.si/prijava_ekipe/. Lani so na Goricatlonu zbrali 5099 evrov.

V nedeljo bo ŠD Mark v Novi Gorici priredilo še 21. pohod in tek v novo leto. Starti bo ob 10. uri pri Dijaškem domu.


Najbolj brano