Zima bo dolga in vroča

Nogometaši Gorice so s porazom 1:3 proti Olimpiji sklenili jesenski del sezone, ki pa utegne imeti še vznemirljiv podaljšek v klubskih pisarnah. Danes se bodo igralci, trenerji in vodstvo zbrali ob zaključku tekmovalnega leta, kjer pa bo vse prej kot svečano. Nekatere morda čaka zadnja večerja.

Tako je Uroš Celcer  z močnim in natančnim strelom premagal Olimpijinega vratarja Nejca Vidmarja iz enajstmetrovke.
Tako je Uroš Celcer z močnim in natančnim strelom premagal Olimpijinega vratarja Nejca Vidmarja iz enajstmetrovke. 

NOVA GORICA > Bolj kot analizi same tekme in opravljenega v jesenskem delu so se pogovori in ugibanja po izteku 90. minute sukali okoli verjetnih odhodov. Tudi sicer je imelo sobotno dogajanje na stadionu v športnem parku nenavadno kuliso. Začelo se je že z namestitvijo organiziranih navijaških skupin, ki gojita vse prej kot prijateljske odnose. Do neželenih bližnjih srečanj je v letošnji sezoni na nevtralnem ozemlju že prišlo, zato so Terror Boyse preselili na staro tribuno z ostalimi domačimi gledalci.

Na sami tekmi z izjemo žaljivih napevov sicer izgredov ni bilo. Še najmanj sreče je imela televizijska ekipa, ki je prenašala tekmo, ko je ob hrupni podlagi snemala izjavo s trenerjem gostov Olimpije Zoranom Barišićem tik pod tribuno z najbolj gorečimi privrženci Gorice. Trener Ljubljančanov, ki bo v kratkem bržkone dobil oznako bivši, je premešal postavo. Na tribuni sta ostala “upornika” Branko Ilić in Rok Kronaveter. Uradna obrazložitev je, da manjkata zaradi poškodb, dejansko pa naj bi za njuno odsotnostjo stala odločitev z vrha kluba oziroma Milana Mandarića, ki si je tekmo ogledal s častne tribune.

Gorica : Olimpija 1:3 (1:1)

Športni park, gledalcev 1000 sodnik: Ponis (Koper) 6. Strelci - 0:1 Vombergar (16, 11 m), 1:1 Celcer (44 11 m), 1:2 Savić (57), 1:3 Vombergar (75).

Gorica: Sorčan 6,5, Celcer 6, Lipušček 6, Tomiček 6, Curk 6, Grudina 6, Kolenc 6, Bužinel 5,5 (od 66. M. Kavčič 5,5), Kotnik 6, Gulič 6 (od 73. Džuzdanović -), Filipović 6,5 (od 79. Smajlagić -). Trener: Miran Srebrnič.

Olimpija: Vidmar 6, Štiglec 6, Maksimenko 6, Zarifović 6 (od 60. Valenčič 6), Boakye 6, Tomić 6,5, Kapun 6,5, Savić 7,5 (od 87. Boateng -), Suljić 6,5, Lupeta 6 (od 71. Črnic -), Vombergar 7. Trener: Zoran Barišić.

Rumeni kartoni: Kotnik, Filipović; Suljić, Tomić.

V enajsterici se je tako nenadejano znašel tudi Aris Zarifović. Šempetrc, pri katerem so se pojavila ugibanja, da naj bi po koncu jeseni predčasno zaključil pogodbo z Olimpijo in nogometno pot nadaljeval na Tajskem, je bil v športnem parku v vlogi kapetana. Zaradi udarca v vrat je soigralcem lahko pomagal le do 60. minute, sicer pa se 30-letni branilec v športnem parku, potem ko je pred prestopom k Olimpiji vrsto sezon branil barve Gorice, počuti kot doma, na kar so ga spomnili tudi domači privrženci. “Lepo se je vrniti v športni park, še lepše pa zmagati. Moja pogodba z Olimpijo je še vedno veljavna,” je povedal Zarifović, ki pa je z enim od odgovorov vendarle namignil, da se njegova zgodba pri Olimpiji počasi zaključuje. Res pa je, da pri Mandariću nikoli ne reci nikoli, kar je v sezonah šampionskih slavij, a tudi bolečih poglavij, izkusil Zarifović.

Barišićev rok trajanja bo tako kot pri veliki večini Olimpijinih trenerjev v zadnjem obdobju bistveno krajši, čeravno so mu nogometaši po zadetkih skočili v objem. “S predsednikom me čaka še sestanek ali dva, zato boste kmalu izvedeli, kako bo in kaj. Slovenijo, Ljubljano in Olimpijo obožujem tako kot tudi fante, s katerimi smo opravili veliko delo. Olimpija je igrala napadalni nogomet, in čeprav ta ni bil vedno podkrepljen z rezultati, verjamem, da je to prava pot,” je povedal Barišić, ki je za konec nemara zaigral še z najbolj ofenzivno postavo.

Stefan Savić se je v športnem parku vselej počutil udobno, za povrh pa je merilne naprave naravnal tudi Andres Vombergar. Preveč za Gorico, ki je v prvem polčasu na svoji polovici sicer dobro kljubovala gostom. Naposled je iz enajstmetrovke pred odmorom tudi prekinila strelsko sušo za izenačenje ob polčasu, a se je nov rezultatski lov v nadaljevanju izkazal za prezahtevno nalogo. “Odigrali smo dober prvi polčas z veliko energije. V nadaljevanju nismo bili več tako zgoščeni, zadetke pa smo spet prejemali po podajah s strani, ko nismo dobro predvideli razvoja dogodkov. Olimpija je bila v igri boljša, sicer pa je bilo težko pričakovati, da se bomo iz krize reševali proti Ljubljančanom,” je povedal Srebrnič, ki ima, kar je pokazalo tudi sosledje dogodkov po novogoriškem golu, (večinsko) podporo igralcev.

Precej bolj nepredvidljiv je utrip v klubskih pisarnah, kjer se krepi glas za spremembe. “Po zelo dobrem začetku prvenstva se je ustvaril pritisk in tudi nestvarna pričakovanja, ki jim mladi fantje niso kos. Kot trener ne morem bežati od odgovornosti, a mislim, da so cilji, povezani z uvrstitvijo v Evropo in prodajo dveh igralcev, previsoko postavljeni,” je povedal Srebrnič. Eden od prodajnih artiklov za dopolnitev klubskega proračuna naj bi bil tudi Žiga Lipušček.

Mladi reprezentant v obrambnih posredovanjih izžareva vse večjo zanesljivost, pa čeprav je v soboto zakrivil enajstmetrovko. “Po ogledu posnetka menim, da je bila dosojena nekoliko prestrogo. Prej sem odnesel žogo in šele potem tekmeca. Sicer pa smo se uspešno vrnili v igro in se v prvem polčasu dobro zoperstavili Olimpiji. V nadaljevanju je bila izvedba slabša, brez prave energije, kar je tekmec kaznoval. Ko se znajdemo v zaostanku, preprosto ne verjamemo več, da smo sposobni zasuka. Nasploh nam gre v kriznem obdobju malo od nog, zato bo premor prišel kot naročen,” je povedal 21-letni Lipušček.


Komentar novinarja

Aleš Sorta

Vzhod se krepi, Primorska joče

Včeraj je padel zastor nad jesenski del državnega prvenstva v nogometu. Zadnji so tekmovalno leto 2018 sklenili prvoligaši, ki odhajajo na daljši počitek. Na zelenice se bodo vrnili 23. februarja, k treningom pa predvidoma poldrugi mesec prej. Dotlej pa bo čas za analize opravljenega in nemara tudi kakšno spremembo. Kot je že v navadi, je imela jesen različne odtenke. Prevladovali so vijoličasti. Tako na klubski kot na reprezentančni ravni, kjer se je že zgodila nemara najodmevnejša rošada. ...

Preberi več

Najbolj brano