Z Bistriškega prihaja vse bolj kakovosten med

V Ilirski Bistrici se lahko pohvalijo z dolgo čebelarsko tradicijo, ki jo v današnjem času nadaljuje več kot 130 čebelarjev. Ponosni so tudi na rojaka Antona Žnideršiča, čebelarja in izumitelja AŽ panja. Na vse to so želeli z včerajšnjim Medenim dnem opozoriti člani domačega čebelarskega društva s celodnevnim dogajanjem v Domu na Vidmu.

Bistriški čebelarji so na Medenem dnevu predstavili svojo ponudbo. Foto: Petra Mezinec
Bistriški čebelarji so na Medenem dnevu predstavili svojo ponudbo. Foto: Petra Mezinec

ILIRSKA BISTRICA > “Letošnje leto je bilo pestro. Vsa društva smo se pripravljala na svetovni dan čebelarstva. V našem društvu smo se odločili, da bomo leto slavnostno zaključili, zato smo se odločili, da organiziramo prvi Medeni dan. Že zdaj pa si želimo, da to ne bi bila zadnja tovrstna prireditev,” je povedala predsednica 111 let starega Čebelarskega društva Anton Žnideršič Milena Urh.

Medeni dan za promocijo medu

“Že pred desetimi leti smo želeli ljudem predstaviti, kako nastajajo med in ostali izdelki. Začeli smo z Medenim dnem za otroke in jim predstavili čebelarska opravila. Zdaj pa smo pomislili, da bi prireditev znova obudili na drugačen način,” je pojasnil podpredsednik društva Zorko Šabec.

Društvo združuje več kot 130 članov, ki so v dopoldanskih urah prisluhnili okrogli mizi o problematiki v čebelarstvu. Medse so povabili predsednika Čebelarske zveze Slovenije Boštjana Noča, podpredsednika zveze Aleša Rodmana in Tomaža Berceta iz Zavoda za gozdove Slovenije, okroglo mizo pa je povezovala Anja Hofman.

Letos bogata bera lipovega medu

Ob tej priložnosti so podelili tudi priznanja z ocenjevanja medu. “Letošnja sezona se je hitro končala. Čebelarji smo imeli težave, da smo čebele obdržali in pripravili na zimo. Letos je bilo manj kostanja in hoje, v glavnem je bilo veliko cvetličnega medu, prevladoval pa je lipov med. Mislim, da so medi z Bistriškega vedno bolj kakovostni tudi zato, ker odpadajo veliki onesnaževalci,” je povedal predsednik ocenjevalne komisije Ljubo Zatkovič.

Med nagrajenci je izstopal med družine Čekada. Komisija je njihovemu lipovemu medu podelila naziv šampiona. Glavna v družinskem čebelnjaku je Marija Čekada, ki pa je vesela, da znanje predaja še na vnuka: “Čebele imamo že 34 let. Veliko let je mož sam skrbel za čebele, a sem se kasneje zaradi njegove bolezni naučila tudi jaz. Za ocenjevanje sem se odločila čisto po naključju, zato sem z rezultatom zelo zadovoljna in ga nisem pričakovala.”

V popoldanskih urah so se na tržnici predstavili nekateri domači ponudniki medu, ki so predstavili tudi ostale izdelke iz medu, najmlajši pa so med spoznavali na delavnicah.


Najbolj brano