Odstrel medveda Elisia odmeva v italijanskih medijih

V italijanskih medijih odmeva odstrel medveda v senožeških gozdovih pred nekaj dnevi. Medved Elisio je bil namreč opremljen s telemetrično ovratnico, ki je raziskovalcem z Univerze v Vidmu pošiljala podatke o njegovih premikih. Lovec, ki ga je uplenil, z visoke preže ovratnice ni videl.

“Medved je pri nas v izrazitem porastu,” pravi Andrej Sila s 
sežanske enote zavoda za gozdove. Foto: Silva Križman
“Medved je pri nas v izrazitem porastu,” pravi Andrej Sila s sežanske enote zavoda za gozdove. Foto: Silva Križman

SEŽANA > 147 kilogramov težak in šest let star medved Elisio je v prvih dneh nove sezone dovoljenega lova padel pod streli lovca Gorana Salopeka iz Dolenje vasi. Medveda je uplenil z visoke preže na območju Leskovca pri Lažah.

“Ni nam vseeno, da je padel medved, ki je v znanstvene namene nosil ovratnico. S svojimi premiki je nakazoval poti, kjer gredo medvedi čez avtocesto. Šlo je za splet nesrečnih okoliščin,” je povedal vodja odseka za gozdne živali in lovstvo sežanske enote zavoda za gozdove Andrej Sila.

147

kilogramov

je tehtal medved Elisio. Nekaj dni kasneje so blizu mesta njegovega odstrela uplenili še večjega, 251 kilogramov težkega medveda

Dodal je, da imajo na njihovem območju dovoljenje za odstrel petih medvedov zaradi številčnosti, pa tudi, da je lovec medveda ustrelil zvečer, ko se ovratnice ni videlo, sploh zdaj, ko imajo živali daljšo, zimsko dlako.

Italijani ne razumejo, kako se je lahko zgodilo

Italijanski mediji povzemajo izjavo koordinatorja raziskovalne skupine na Univerzi v Vidmu Stefana Filacorde, ki ne more verjeti, da se je kaj takega sploh zgodilo, saj so raziskovalci prek telemetrične ovratnice, ki je oddajala podatke o medvedovem premikanju, tedensko sporočali v Slovenijo njegov položaj.

Sila je pojasnil, da podatki o tedenskem premikanju medveda ne morejo preprečiti tovrstnih nesreč, saj je medved žival, ki lahko v enem dnevu prehodi več deset kilometrov.

Italijanski mediji poročajo tudi o tem, da naj bi že leta 2007 podoben konec doživel medved Bepo, prav tako opremljen s telemetrično ovratnico, ki so mu jo nadeli raziskovalci z Videmske univerze. Sila je zanikal, da bi se to zgodilo na njihovem območju.

Le nekaj dni po uplenitvi Elisia je v senožeških gozdovih padel še en, mnogo večji medved. Avstrijski lovec Wolfgang Kueb je ob pomoči članov LD Senožeče z visoke preže v okolici Dolenje vasi uplenil 251 kilogramov težkega in osem let starega medveda., kar naj bi bil največji uplen medveda na kraškem delu.

“Ne smemo si zatiskati oči, medved je pri nas v izrazitem porastu,” je še povedal Sila.

Ni bil incident ali kršitev, ampak nesreča

Zgodba medveda Elisia bo, kot kaže, odmevala tudi v italijanskem parlamentu. Furlanski poslanec desne stranke Fratelli D'Italia Walter Rizzetto je namreč s tem v zvezi postavil vprašanje okoljskemu ministru Sergiu Costi. Po njegovem mnenju bi morali obe državi čim prej skleniti čezmejni dogovor, s katerim bi preprečili takšne odstrele.

“Ne gre za incident ali kršitev, ampak za nesrečo. Ovratnica je ob oblačnih dneh, dnevih brez lune slabo vidna. Še težje pa je preprečiti povoze medvedov, tudi tistih, ki so opremljeni s telemetrično ovratnico, na cesti ali železnici,” so nam o dogodku sporočili z Lovske zveze Slovenije, kjer obžalujejo, da je do tega dogodka prišlo, poudarjajo pa, da lovec zaradi slabše vidljivosti ovratnice ni videl.

“Na terenu” še en medved z ovratnico

Na ministrstvu za okolje in prostor, ki je pristojno za upravljanje z velikimi zvermi, so pojasnili, da je Univerza v Vidmu na ministrstvo in pristojne italijanske oblasti naslovila pismo, v katerem je poudarila pomen raziskav za proučevanje gibanja in obnašanja medvedov ter predlagala skupno srečanje, na katerem bi se dogovorili o načinih in ukrepih za zmanjšanje tveganja odstrela medvedov s telemetričnimi ovratnicami.

Sporočili so tudi, da je Zavod za gozdove takoj po odstrelu medveda obvestil vsa lovišča dveh lovsko upravljalskih območij, kjer je glede na podatke o gibanju velika verjetnost pojavljanja še enega medveda s takšno ovratnico, da se medvedov z ovratnico ne strelja in da se pred strelom v kar največji meri prepričajo, da medved nima ovratnice.

“Zaradi izogibanja takšnim dogodkom bomo na MOP posvetili posebno skrb izboljšanju medsebojne komunikacije in učinkovitejši izmenjavi informacij. Ena od možnosti je opredelitev posebnega protokola v predlogu Strategije upravljanja z medvedom, ki je v pripravi v okviru LIFE projekta DINALPBEAR,” so napovedali.


Najbolj brano