Bržan zmagal na 52, Popovič na 28 voliščih

Podrobnejši ogled rezultatov drugega kroga koprskih županskih volitev kaže, da glede na prvi krog ni bilo bistvenih premikov. Tudi Boris Popovič je nagovoril nekaj novih volilcev, a ne toliko kot Aleš Bržan. Hkrati sta zadržala tiste, ki so zanju glasovali v prvem krogu.

Aleš Bržan med oddajo glasovnice v prvem krogu volitev. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Aleš Bržan med oddajo glasovnice v prvem krogu volitev. Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > Zgolj iz izidov na posameznih voliščih je težko izpeljati podrobno analizo, a podatki kažejo, da je bila odločilna podpora Alešu Bržanu s strani volilcev v prvem krogu izpadlih županskih kandidatov. Seveda ga niso podprli prav vsi, v precejšnji meri pa so volilci upoštevali napotke deveterice kandidatov.

Tudi v drugem krogu se je potrdila razdelitev iz prvega kroga: Boris Popovič je največjo premoč dosegel v najbolj oddaljenih vaseh od središča občine, poleg tega je prepričljivo zmagal v Prisojah, Olmu, na Markovcu in v starem mestnem jedru. V mestnem središču je bilo razmerje približno 55:45 v korist dosedanjega župana. Bržanove trdnjave so primestna naselja od Bertokov do Sv. Antona (prejel je skoraj 60 odstotkov glasov), urbanizirano podeželje v Hrvatinih in Dekanih, Semedela in Žusterna. Zmagal pa je tudi na voliščih, na katerih je v prvem krogu zaostajal za več kot deset odstotnih točk, na primer na Škofijah, v Marezigah in okolici Šmarij.

Na voliščih v Šalari, kjer glasujejo tako Popovičevi kot Bržanovi sosedje, je več glasov zbral mlajši od njiju. Bržan je zmagal na treh voliščih, Popovič le na enem. Morda se je največji premik zgodil v Movražu, kjer je Popovič v drugem krogu zbral pet glasov manj kot v prvem in ostal na 26 odstotkih glasov. Prav v Movražu je Bržan poleg Trušk (81%) osvojil najvišjo zmago. Popovič je največji delež volilcev prepričal, tako je bilo tudi v prvem krogu, v Zazidu (82%) in Rakitovcu (73%). V Sočergi, Dekanih in Pregari, kjer sta odlične rezultate dosegla Olga Franca in Viktor Markežič, so se ti pretopili k Bržanovim odstotkom. Na najmanjšem volišču, v Podpeči, je Bržan zmagal s 13:12.

Seveda pa od vseh povprečij bistveno izstopa predčasno glasovanje. Ne samo, da se ga je udeležilo rekordno število volilcev, dosedanji župan je na njem dobil tudi rekordno podporo, kar 1921 glasov proti 785 Bržanovim.

Od 82 volišč je Bržan zmagal na 52, Popovič na 28, na dveh (v Predloki je bil izid 24:24, v Kubedu 50:50) pa sta bila povsem izenačena.


Najbolj brano