Osebnost Primorske meseca novembra je Matevž Straus

Heritage Lab, laboratorij za dediščino, je projekt in sočasno razvojni model za zanimiva manjša mesta, ki je evropsko komisijo med 720 sodelujočimi prepričal kot potencial prihodnosti. Zato je dobil eno od treh prvih nagrad. Pobudnik, urbani sociolog Matevž Straus in ekipa mladih, bosta z nagrado model oživila v Idriji in znanje delila z mesti neizkoriščene dediščine.

Mag. Matevž Straus Foto: Saša Dragoš
Mag. Matevž Straus Foto: Saša Dragoš

Matevž Stravs je z ekipo mladih izobražencev v društvu Idrija 2020 projekt Heritage Lab - laboratorij za dediščino - zasnoval za razpis evropske komisije. Ta je iskala inovativne projekte s potencialom zaposlovanja. Ker so prej v društvu živosrebrno dediščino inovativno vpeli v privlačne zgodbe prihodnosti, je prišel kot nalašč, da so laboratorij “opremili” z modelom, ki bo Idriji in njej podobnim mestom olajšal pot do magnetov za domačine in obiskovalce. Z nagrado bodo model pred pohodom po Sloveniji praktično potrdili doma.

Korak za korakom do mladim naklonjene Idrije

“Z laboratorijem in modelom, s katerim smo olajšali poti do razvoja na dediščini temelječih zgodb, merimo na Slovenijo in na zanimiva mesta v južni in jugovzhodni Evropi. Razmišljanja, da je dediščina velik, neizkoriščen potencial prihodnosti, danes še niso običajna. O razvoju zgodb seveda ne razmišljamo tako, kot smo pri nas v povezavi z dediščino navajeni v zadnjih 60 letih. Vanje vpenjamo inovativnost,” je pojasnil Straus.

Laboratorij nadgrajuje več kot 15-letno delo mladih. Oziroma spoznanje tedanjih dijakov, da z raznovrstnimi zanimanji in bodočimi poklici v Idriji nimajo prihodnosti. Straus je z ekipo mladih prvi odločno opozoril na demografsko krizo in dejstvo, da niti mesto ob občutenem begu možganov nima prihodnosti. Trdo so poprijeli v Klubu idrijskih študentov (KIŠ), da so mlade in od njih povsem odmaknjene odločevalce v občini prepričali, da morajo razvoj snovati skupaj z njimi. Strausu ob bok so stopili Drejc Kokošar, Iztok Hvala, Žan Menard in Urban Šlabnik. Ko so bile za njimi diplome, za Matevžem dvojna iz sociologije in tržnih komunikacij, so nadaljevali. Straus je stopil na čelo društva Idrija 2020, nova predsednica KIŠ Sabina Carli je študente vodila naprej po poti reševanja ključnih problemov. Skupaj s taborniki so zasnovali Mladinski center in ga razvili v nosilca dejavne mladinske politike. Pravzaprav tudi že občinske politike, saj ob množici projektov mladi pravkar revidirajo razvojno strategijo občine.

To bo Idrija - mladi in dediščina

Kot diplomanti so kruh našli po Evropi. Straus je nadaljeval študij urbane sociologije v šestih evropskih mestih med Köpenhagnom in Madridom. “Študij, zlasti praktično delo v različnih evropskih okoljih, mi je prineslo obilo novih znanj. Morda tudi najpomembnejše spoznanje, da v Sloveniji ni vse tako slabo, kot mislimo,” je prepričan.

S Hvalo, tedaj že arhitektom v Londonu in vseevropskimi sošolci, je zasnoval projekt To bo Idrija - mladi in dediščina. V njem pa 60 razdelanih in z maketami pospremljenih projektov za Idrijo prihodnjega stoletja. Več kot nagrade, ki jih je požel projekt, je štelo spoznanje, da Unescova dediščina mladim ponuja prihodnost doma.

Straus je odložil evropska vabila za zaposlitev in ostal v Idriji. Z njim tudi jedro ekipe, pri 30. letih že uspešnih podjetnikov. Z ostalimi jih povezuje tehnologija. “Heritage lab je skupno delo. V pomoč so nam bili mentor in številne inštitucije, ki se v občini in v državi ukvarjajo z dediščino. Zavedamo se, da naše ideje v lokalnemu okolju ne bodo sprejete takoj. Potrudili se bomo, da bomo v laboratoriju, ki ga bomo zagnali v novem letu, dokazali, da vodijo v boljšo prihodnost za vse. Naša moč je ekipni duh, ki nas pri delu in razvoju povezuje že od dijaških let,” je zaključil Straus. Da bi skupaj stopili tudi v mestih, ki še prezrto rastejo iz edinstvenih korenin in snovali pogumneje, jim bo laboratorij za dediščino rad priskočil na pomoč.


Najbolj brano