Obudili koline, ki izginjajo z jedilnikov

Člani Društva za gostinstvo in turizem občin Postojna in Pivka so tudi letos na priljubljenem kulinarično-etnološkem in družabnem dogodku Tradicionalne koline navdušili ljubitelje pristne domače hrane, kakršna je bila nekdaj na mizah ob kolinah, danes pa iz sodobnih jedilnikov izginja.

Gostje, med katerimi je bilo tudi veliko mladih, so si ob pestri izbiri 
domačih jedi oblizovali prste.  Foto: Veronika Rupnik Ženko
Gostje, med katerimi je bilo tudi veliko mladih, so si ob pestri izbiri domačih jedi oblizovali prste.  Foto: Veronika Rupnik Ženko

RAZDRTO > Salame, panceta, vratovina, zaseka, tlačenka, kruh z ocvirki, jota, kisla juha, vampi, jezik z okisanim krompirjem, ocvirki s krompirjem, rebrca, sladko zelje, tenstano zelje in repa, polenta, jetrca, krvavice, pečenice, kožnate klobase .. Vse te za koline značilne jedi so lahko poskusili obiskovalci. “Z dogodkom želimo na nekoliko drugačen način predstaviti tradicionalne jedi s tega območja, da ne bi šle v pozabo,” poudarja Mirjam Pavlin, tajnica Društva za gostinstvo in turizem občin Postojna in Pivka, ki povezuje 15 članov. Matija Simčič s Turistične kmetije Hudičevec, kjer se je odvijal dogodek, pa dodaja, da je osnovni namen prijetno predpraznično druženje ob dobri domači hrani.

Pri pripravi dogodka se je povezalo sedem članov društva, poleg gostitelja še Pavlinova klet z Razdrtega, Sobe Sanabor s Prestranka, Gostilna Požar iz Predjame, Gostilna in picerija Morski konjiček iz Male Pristave, Avio pub iz Rakitnika in Kantina Pivka ter Gostilna Špelca iz Gornje Košane.

Na povabilo društva so se odzvali tudi vinarji Marc in Tomažič iz Vipavske doline, Pupis s Krasa in Ščurek iz Goriških brd. Mlad vinar Roman Marc je ponudil cabernet sauvignon, ki se, kot pravi, poda k mesnim jedem, avtohtoni zelen za družbo manj mastnim jedem, na primer polenti, in rosé, ki je primerna družba sladkim dobrotam.

Z odzivom so bili v društvu zelo zadovoljni, saj so brez oglaševanja pritegnili 150 gostov ne le iz domačih občin, temveč tudi z bistriškega in vipavskega konca. Za naslednje kulinarično razvajanje bodo spet poskrbeli spomladi na tradicionalnem Čemaževem dnevu.


Najbolj brano