Novogoričanke so zamrznile Finke

Bogata odbojkarska sreda je v evropskem pokalu challenge prinesla napredovanje treh slovenskih ekip v osmino finala - novogoriškega Gen-I Volleyja ter moškega in ženskega Calcita. Sočasno so Ankarančanke izgubile vnaprej odigrano prvoligaško tekmo.

 Foto: Zdravko Primožič/FPA
Foto: Zdravko Primožič/FPA

Odbojkarice novogoriškega Gen-I Volleyja so zanesljivo napredovale v osmino finala pokala challenge. V sredo zvečer so na Finskem še drugič s 3:0 (17, 19, 16) premagale tamkajšnjo Kangasalo. Novogoriški tekmec v osmini finala je postal znan šele po včerajšnji oddaji naših besedil v tisk. Za tekmo z Novogoričankami sta se borila madžarski Vasas (branil je prednost 3:1) in romunska Timisoara. Gre za premagljiva tekmeca. Vasas je v kvalifikacijah pokala challenge izgubil prvo tekmo s Formisom iz Hoč. Rešil se je šele v Budimpešti.

Gen-I Volley je povratno tekmo odigral še bolje kot domačo. Niti igre so držale v rokah organizatorka Klara Perić (2 točki), kapetanka Tina Lipicer Samec z dobro obrambo in točkami v ključnih trenutkih (5) in igralka tekme Lana Ščuka, ki je Finkam nasula 15 točk. V napadu sta svoje dodali Dajana Lucas (5) in Pia Blažič (6), blok sta solidno držali Mirta Velikonja Grbac (5) in Tina Grudina (7), rezervna sprejemalka Teja Kolbl pa je bila učinkovita tudi v napadu (6). Primorke so zanesljivo odigrale vse končnice nizov. Ker zmaga ni bila vprašljiva, so priložnost dobila tudi dekleta s klopi.

Izjemna evropska bilanca

Slovenski odbojkarski klubi in primorski predstavniki v njih tako uspešno v evropskih klubskih pokalih niso igrali že desetletje. Poleg Novogoričank sta se v osmino finala s pomembnim primorskim deležem uvrstila tudi moška in ženska zasedba kamniškega Calcita. Ob tem je napredoval še francoski Volero Le Cannet s Kanalko Evo Mori kot prvo organizatorko.

Dekleta Calcita so povratno tekmo s Slavijo iz Bratislave sicer izgubila z 2:3, a so s tem osvojila točko, kar je bilo ob zmagi s 3:0 na prvi tekmi dovolj za napredovanje. Primorska kolonija na Gorenjskem je bila izredno učinkovita. Tina Kaker je dosegla enajst točk, Polona Marušič pet, Sara Valenčič in Špela Marušič pa po tri. Kamničanke v osmini finala čaka visoka ovira - nemški Aachen.

Tudi moška vrsta Calcita je povratno tekmo izgubila z 2:3, a je bila zaloga s prve tekme s švicarskim Näfelsom (3:0) velika, Gorenjci pa so gladko napredovali. Na povratni tekmi je kanalski organizator Calcita Matija Jereb dosegel štiri točke. V osmini finala Kamničane čaka premagljivi finski Kuopio.

Volero Le Cannet Eve Mori, ki je izločil grški Olympiacos, je v sredo dobil tekmeca osmine finala. To bo močna bolgarska Stara Zagora, ki je izločila solunski Aris.

Končala se je tudi evropska pot novogoriškega trenerja Sama Miklavca. Njegova NKBM Branik iz Maribora je morala v pokalu CEV še drugič s 3:0 priznati premoč ruskega Yeniseia - enega favoritov za osvojitev pokala.

Domači poraz Ankarančank

V sredo so odbojkarice Ankarana Hrvatinov v domači dvorani OŠ A. Ukmar v Kopru vnaprej odigrale tekmo 9. kroga prve lige. Favoritu, četrtemu klubu prvenstva, ekipi SIP iz Šempetra v Savinjski dolini, so se dobro upirale in izgubile z 2:3 (-19, 23, 20, -17, -8). Primorke ostajajo na sedmem mestu.


Najbolj brano