Fizioterapija in Center za krepitev zdravja tudi uradno v novih prostorih

“Kot noč in dan,” so delavci v Zdravstvenem domu (ZD) Ajdovščina in obiskovalci primerjali prejšnje in nove prostore oddelka fizioterapije in Centra za krepitev zdravja, ki so jih uradno odprli včeraj. Da so za zaposlene in uporabnike velika pridobitev, se strinjajo v ZD, ki je dobil 440 kvadratnih metrov novih površin.

Večji prostori bodo omogočili še bolj kakovostno obravnavo 
pacientov.  Foto: Alenka Tratnik
Večji prostori bodo omogočili še bolj kakovostno obravnavo pacientov.  Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Novi prostori v pritličju bloka v soseski Ribnik so resda odmaknjeni od matične stavbe, vendar so po besedah direktorice Zdravstvenega doma Ajdovščina Bože Ferfolja velik korak naprej, saj je zdaj za fizioterapijo in nov center na voljo dvakrat več prostora kot prej. Kot je dodala pomočnica direktorice za zdravstveno nego Darja Pangerc Bratina, se službe po selitvi še srečujejo z nekaterimi manjšimi začetniškimi težavami, a verjame, da bo selitev doprinesla h kakovosti dela in še k večjemu zadovoljstvu uporabnikov in zaposlenih.

Projekt je vodila občina, ki je kupila prostore in zagotovila večji del preostalega zneska za 870.000 evrov vredno naložbo. Del denarja sta prispevala Občina Vipava in zdravstveni dom, na pomoč je priskočilo tudi ministrstvo za zdravje, saj je ajdovski zavod pridobil preventivni program Centra za krepitev zdravja.

Janja Božič Torkar

vodja fizioterapije

“To je res pridobitev, ne le za paciente, ampak tudi za zaposlene, saj bo naše strokovno delo lahko še bolj kakovostno.”

Fizioterapija je končno “zadihala”

Večji del 440 kvadratnih metrov so namenili fizioterapiji, ki je doslej delovala v utesnjenih prostorih zdravstvenega doma. “Organizacija dela je bila zahtevna, pacientom smo lahko le z veliko napora zagotovili zasebnost. To je res pridobitev, ne le zanje, ampak tudi za zaposlene, saj bo naše strokovno delo lahko še bolj kakovostno. Na voljo imamo veliko telovadnico, prostore za elektroterapijo, lasersko terapijo in nove prostore za posebne obravnave ter novo opremo. Novi kadri so vedno dobrodošli, saj potrebe po storitvah naše službe naraščajo, zato so se tudi čakalne dobe s stopnjo nujnosti redno podaljšale,” je povedala vodja fizioterapije Janja Božič Torkar.

Kot je dodala, k njim prihajajo tudi uporabniki iz sosednjih občin, saj ponujajo zelo različne obravnave: “Ljudje so vedno bolj aktivni, ob tem prihaja tudi do poškodb. Hkrati se naša populacija stara in s tem so povezane starostne degenerativne spremembe, z razvojem fizioterapije imamo danes tudi pediatrične, nevrološke, onkološke, psihiatrične in druge obravnave.”

Nekdanje prostore fizioterapije bodo preuredili v dve ambulanti družinske medicine.

Izboljšati zdravje vseh

Njihovi pacienti bodo lahko rehabilitacijo nadaljevali tudi v dejavnostih preventivnega programa Centra za krepitev zdravja, ki deluje na drugi strani hodnika in je nadgradnja dosedanje preventive. V ekipi so medicinske sestre, kineziolog, fizioterapevt, psiholog in dietetik. Vodja Alenka Černe vidi njihovo vlogo v zagotavljanju celovitih zdravstvenovzgojnih obravnav in aktivnosti za krepitev zdravja ter v zmanjševanju neenakosti v zdravju vseh občanov: “Pritegniti želimo socialno šibke in druge ranljive skupine uporabnikov, zato se povezujemo z društvi, delovnimi organizacijami, izobraževalnimi ustanovami in drugimi. Naše poslanstvo je približati se ljudem, opolnomočiti posameznika in izboljšati zdravje.”

S selitvijo fizioterapije bodo prostore v zdravstvenem domu po napovedih direktorice prihodnje leto preuredili v dve ambulanti družinske medicine. Te so trenutno najbolj obremenjene, saj ambulante v istih prostorih delujejo dopoldne in popoldne, zato prostorov ne utegnejo niti dobro prezračiti.


Najbolj brano