Bolnišnica na obrobju za zgled

Spodbudne novice so v našem zdravstvu mnogo redkejše od slabih. Še zlasti, ko gre za denar in poslovanje javnih zdravstvenih zavodov. Zato ima toliko večjo težo pohvala zdravstvenega ministra Fakina vodstvu in celotni izolski bolnišnici. Obiskal jo je, ker obiskuje vse bolnišnice, ki so lanskega decembra z interventnim sklepom bivše vlade dobile dodatni denar za sanacijo poslovanja in starih dolgov.

Izolski bolnišnici je v pičlem letu uspelo sanacijski program uresničiti v 85 odstotkih. Za primerjavo: šempetrski v istem času le v 25, večini drugih prav tako v krepko manjšem deležu. SBI je dokazala, da zmore, ker mora in ve, da se z močno voljo, dobro vizijo in skupnimi močmi vse da, če se hoče. Pa tudi, da je vse to mogoče, če vodenje zaupa usposobljenemu menedžerju, ki se spozna na številke. Pa ne le v zadnjem letu, SBI uspeh gradi že skoraj pet let. Tedaj je za njeno krmilo, po desetletjih umiranja na obroke, poprijel novi obraz. Ki ni zdravnik, kot mnogi menijo, da je za takšno funkcijo najboljša izbira. Na direktorski stol se je usedel kljub skepsi domnevnih istrskih poznavalcev zdravstva, starih političnih mačkov in kljub dvomu nekaterih zaposlenih.

Uspeh SBI je prepoznan, priznan in izpostavljen za primer dobre prakse. Minister Fakin ga daje za zgled drugim bolnišnicam.

Uspeh SBI je prepoznan, čeprav gre to nekaterim krepko v nos. Pa ne le prepoznan, je tudi priznan in izpostavljen za primer dobre prakse. Tudi minister Fakin zdaj daje SBI za zgled drugim direktorjem bolnišnic in jim priporoča, naj se tja pridejo učit poslovanja in vodenja. Ministrstvo izpostavljajo tudi, da ustvarja SBI hkrati toliko dobička, da se lahko vztrajno posodablja. Kar se zrcali tudi v skrajševanju čakalnih vrst in v zadovoljnih bolnikih.

Preseneča torej veliki met regionalne bolnišnice. Bolnišnice na obrobju, izven centra moči, odločanja in visoke politike. Daleč od največjih strokovnih avtoritet, ki v centru in ob več dodeljenemu denarju laže in prej pridejo tudi do strokovnih raziskav. Zato se laže in hitreje potrjujejo; doma in v svetu.

Ob vseh uspehih SBI pa je toliko bolj zavrženo vztrajno metanje polen pod noge vodstvu bolnišnice. Če gre verjeti, kar že vsaj pol leta čivkajo vsi vrabci v Istri, to počnejo celo nekateri člani sveta SBI. Priporočajo in prisegajo namreč na izgubo v poslovanju, češ da bi tako SBI laže in v večji meri prišla do dodatnega denarja iz državne vreče.


Preberite še


Najbolj brano