Odločitev koprske OVK še ni znana

Koprska občinska volilna komisija je začela sejo, na kateri obravnava ugovor Borisa Popoviča na izid županskih volitev z zahtevo po ponovnem štetju glasovnic. Nekaj pred 20. uro je na sejo koprske OVK prišel odvetnik Aleša Bržana Miha Šipec. Eden od Bržanovih zaupnikov pa je dejal, da če bodo šli s takim tempom naprej, da bo seja trajala še zelo dolgo.

Boris Popovič je pred sejo izrazil pričakovanje, da bodo ugovoru 
ugodili. Foto: Nataša Hlaj
Boris Popovič je pred sejo izrazil pričakovanje, da bodo ugovoru ugodili. Foto: Nataša Hlaj

KOPER > Kmalu zatem sta pred novinarje stopila odvetnik Borisa Popoviča Franci Matoz in predsednik koprske OVK Miloš Senčur, ki je povedal, da odločitev še ni znana. “Komisija še dela in preverja utemeljenost navedb v ugovoru. Ker je Matoz podal navedbe o domnevnih kršitvah in nepravilnostih na 16 voliščih, je dela precej. Ko bomo z delom končali, bo naša odločitev nedvoumna. Zaenkrat nismo ugotovili kakšnih posebnih nepravilnosti,” je povedal Senčur. Matoz je imel drugačen pogled: “Do zdaj se pritrjuje tistemu, kar sem navedel v ugovoru. Moje navedbe so se vsaj v večjem delu izkazale za pravilne.” Matoz je zanikal Bržanove navedbe, da naj bi neutemeljeno presojal, da bo po morebitnem sprejetem ugovoru, izid volitev bistveno drugačen. “Rekel sem, da v kolikor bo do ponovnega štetja prišlo, to lahko spremeni število glasov bodisi na eni bodisi na drugi strani,” navaja Matoz. Na vprašanje, kako to, da imata tako različne poglede, je Senčur ob odhodu v sobo, kjer so sestankovali, pripomnil: “To je stvar interpretacije.”

Popovič pred sejo optimističen

Popovič je pred sejo izrazil pričakovanje, da bodo ugovoru ugodili, odvetnik Franci Matoz je dodal, da je treba odpraviti dvome. Aleš Bržan verjame, da bo komisija odločila skladno z zakoni. Popovič je pred sejo občinske volilne komisije (OVK), ki se je v uvodnem delu tudi sam udeležuje, medijem povedal, da pričakuje, da bo OVK ugodil njegovemu ugovoru.

Popovičev odvetnik Franci Matoz pa je dodal: "Pričakujemo, da se vse glasovnice še enkrat preštejejo, preverijo, in da bo vsak dvom odpravljen." Če bo komisija zavrnila ugovor, bodo o nadaljnjih korakih razmislili po tem, ko ko OVK svojo odločitev obrazložila.

Sicer pa je Matoz dodal, da ne gre za nezaupanje v delo volilnih odborov, ampak za verjetnost, da glede na število vseh glasovnic in na tesen izid pride do napak "in zato je bolje odpraviti vsak dvom".

Bržan: Zame so volitve zaključene

Seje OVK se udeležujejo zaupnika Aleša Bržana, ne pa tudi sam Bržan. Ta je sicer medijem v kratki izjavi izrazil prepričanje, da bo OVK odločila skladno z zakoni in sprejela odločitev, "kot mora biti".

"Kar se mene tiče, so volitve zaključene in upam, da so vsi razumeli, da je volilna kampanja šla že mimo in da je čas, da se vse skupaj malo umiri," je dodal. Čeprav sam ni seznanjen z vsebino Popovičevega ugovora, razen prek medijev, Bržan meni, da ponovnega štetja ne bo: "Mislim, da je ponovno štetje mogoče sicer samo na podlagi izrednih razmer v skladu z zakonom in da te razmere niso bile izpolnjene."

Aleš Bržan je po neuradnih izidih drugega kroga županskih volitev Borisa Popoviča prehitel za vsega sedem glasov, a je Popovič nato vložil ugovor. OVK lahko ugovoru ugodi v celoti ali delno, ali pa ga v celoti zavrne. V skrajnem primeru je možno tudi, da bi komisija odredila ponovitev volitev.

Če bi OVK ugovor zavrnila, ima Popovič še vedno možnost pritožbe na občinski svet na dan ustanovne seje, ko se potrjujejo mandati. Če niti mestni svet ne odloči v prid kandidatu, se ta lahko v osmih dneh pritoži še na upravno sodišče, ki mora o pritožbi odločiti v 30 dneh. Do končne odločitve upravnega sodišča bi občino v tem času vodil najstarejši občinski svetnik.


Najbolj brano