Bržan ostaja župan, Matoz napoveduje pritožbo

Ne le, da Aleš Bržan ostaja zmagovalec volitev v Kopru, zdaj je zaradi ponovljenega štetja na enem od volišč za dodatnih deset glasov, na 17 torej, povečal prednost pred Borisom Popovičem. Volilna komisija je sicer včeraj pozno zvečer oba ugovora zavrnila. Tako Popovič kot Bržan bosta priložnost za obravnavo pritožbe na odločitev komisije dobila na seji občinskega sveta, predvidoma 20. decembra.

Aleš Bržan Foto: Zdravko Primožič/FPA
Aleš Bržan Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > Odvetnik Borisa PopovičaFranci Matoz napoveduje, da bo to možnost zagotovo izkoristil. “Če se je en volilni odbor pri 452 glasovnicah zmotil za deset, potem je upravičeno meniti, da so napake tudi drugje,” je prepričan. Opozarja, da so takšno verjetnost z ugovorom tudi dokazali.

Matoz: “Dvom je samo še večji”

Z odločitvijo občinske volilne komisije ni zadovoljen. “Nerazumljivo je, da se ne prešteje vseh glasovnic in se tako ovrže vse dvome. Zdaj je dvom samo še večji,” ugotavlja Matoz.

V ugovoru je opozoril na domnevne nepravilnosti in kršitve na 16 voliščih. Vseh niso potrdili, so pa med drugim na seji volilne komisije ugotovili, da najmanj enemu volilcu ni bilo omogočeno glasovanje na domu. Najmanj ena oseba ni mogla glasovati, na več voliščih pa sta se število glasovnic, ki jih je prejel volilni odbor, in število oddanih glasovnic na dan volitev, razlikovala.

Občinska volilna komisija mora poročilo z razlago odločitve napisati do sobote. Če se Popovič odloči nadaljevati bitko za vrnitev na županski stol, se bo povolilna saga nadaljevala na dan ustanovne seje, ko bodo potrjevali mandate županu in občinskim svetnikom. Če niti občinski svet ne odloči v prid pritožniku, se ta lahko v osmih dneh pritoži še na upravno sodišče, ki mora o pritožbi odločiti v 30 dneh. Po odločitvi upravnega sodišča ostaja edino še pritožba na ustavno sodišče o domnevnih kršitvah ustavnih volilnih pravic.

Bržan že na pogovorih o prihodnjem delu

Do končne odločitve upravnega sodišča bi občino vodila najstarejša občinska svetnica iz vrst italijanske narodne skupnosti Ondina Gregorich Diabate, ki bo obenem vodila tudi prvo ustanovno sejo.

Bržan je včeraj že hitel z enega sestanka na drugega, saj se je s strankami, ki so se uvrstile v občinski svet, začel dogovarjati o prihodnjem delu. “Z razpletom sem zadovoljen. Eno obdobje se je končalo, začenjamo novega. S strankami usklajujemo delovne programe, saj bomo našega osnovnega nadgradili z dobrimi zamislimi, da bo celota res po meri občanov,” napoveduje.


Najbolj brano