V rudniku tudi koncert in sveta maša

Praznik zavetnice rudarjev sv. Barbare so v turističnem rudniku počastili s koncertom. Prizorišče zanj je v Antonijevem rovu pomagal pripraviti Boštjan Košir, absolutni rekorder z obiski v turističnem delu jame. Župnija je v podzemni kripti sv. Barbare praznovala z mašo.

Boštjan Košir (med direktorico Tatjano Dizdarević  in Martino 
Peljhan) je turistični rudnik obiskal več kot stokrat, a v njem vedno 
odkrije kaj novega. Foto: Saša Dragoš
Boštjan Košir (med direktorico Tatjano Dizdarević in Martino Peljhan) je turistični rudnik obiskal več kot stokrat, a v njem vedno odkrije kaj novega. Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Župnija Idrija je god zavetnice rudarjev sv. Barbare počastila s sveto mašo v podzemni kripti, ki nosi ime po svetnici. Tako kot porušena cerkev nad njo, ki ji je pripadala. V turističnem rudniku Antonijev rov pa so priprave na praznični koncert začeli v družbi svojega več kot stokratnega obiskovalca Boštjana Koširja.

Podzemna kripta sv. Barbare z galerijo v preddverju je edini spomin na cerkev sv. Barbare, ki so jo s svojimi prispevki zgradili rudarji med letoma 1622 in 1749.

Boštjan Košir

več kot stokratni obiskovalec rudnika

“Idrija me je prevzela že kot osnovnošolca, ko smo se na šolskem izletu peljali skoznjo. Odtlej redno prihajam v to mesto, ki ima posebno energijo.”

Več kot stokrat jo je že obiskal

Med zavezniškimi bombardiranji leta 1945 je bila delno porušena. Vrsto poškodovanih objektov so v Idriji po vojni obnovili, cerkev pa odstranili. Kripto, ki je njena edina ostalina, so pred dvema desetletjema preuredili v spominsko kulturni spomenik. Mašo v kripti je vodil rojak, msgr. Joško Pirc, nekdanji rektor zavoda Slovenikum in profesor na papeški univerzi v Rimu.

Kemik in strojnik, podjetnik Boštjan Košir s Selščka pri Cerknici, je Antonijev rov obiskal že več kot stokrat. “Do 50 sem štel, potem pa ne več. Idrija me je prevzela že kot osnovnošolca, ko smo se na šolskem izletu peljali skoznjo. Odtlej redno prihajam v to mesto, ki ima posebno energijo. Po odprtju turističnega rudnika, zlasti vanj. Seveda sem o Idriji in rudniku preučil vso razpoložljivo literaturo,” je povedal.

V torek so ga vanj prvič povabili. Rudarji so mu potisnili v roke orodje in ga odpeljali na delovišče zato, da sta se mu pozneje vodja turističnega dela rudnika Martina Peljhan in direktorica Tatjana Dizdarević zahvalili za privrženost in promocijo podzemne turistične atrakcije.

Kdaj tudi ogledi nižjih delov rudnika?

“Kot vedno sem užival. V rovu smo pripravili prizorišče za večerni praznični koncert in postorili še nekaj del, ki jih rudarji - vzdrževalci morajo vsak dan. Ker predpisi obiskovalcem ne dovoljujejo ogleda nižjih delov rudnika, upam, da ga bodo slej ko prej varnostno uredili in odprli za ogled. Če že ne vsem, pa v okviru geološkega parka vsaj strokovni javnosti,” si želi Košir.

Ta večer so zavetnico rudarjev sv. Barbaro počastili na najnižji točki turističnega rudnika na koncertu z ljudsko navdahnjeno zasedbo Brencl banda.


Najbolj brano