Podarjen trajni dolg na računu je nesprejemljiv

V Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) samovoljno odločitev banke, da komitentu “podari” trajen dolg, ocenjujejo kot nesprejemljivo. “Z avtomatično dodelitvijo limita potrošnik izgubi pravico do izbire in samostojne odločitve,” opozarjajo na ZPS.

Potrošnikom, ki jim je banka avtomatično povišala ali dodelila 
limit, pri ZPS svetujejo, da ga zavrnejo, in banki sporočijo, da se s 
tovrstno prakso ne strinjajo. Foto: Leo Caharija
Potrošnikom, ki jim je banka avtomatično povišala ali dodelila limit, pri ZPS svetujejo, da ga zavrnejo, in banki sporočijo, da se s tovrstno prakso ne strinjajo. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA, KOPER >Včeraj smo poročali o tem, da so v Novi KBM vsem komitentom 26. novembra omogočili redno dovoljeno prekoračitev (limit) na osebnem računu v višini 400 evrov, in da so nekateri komitenti do tega kritični. V Novi KBM so nam pojasnili, da gre za bančno storitev, ki jo ponuja večina slovenskih bank. Po objavi včerajšnjega članka nam je to potrdilo tudi nekaj komitentov Banke Intesa Sanpaolo.

“Pri zvezi potrošnikov avtomatičnemu podeljevanju in tudi dvigovanju zneska limita na bančnem računu nasprotujemo. Samovoljna odločitev banke, da komitentu 'podari' potencialno avtomatičen in trajen dolg, je po našem mnenju nesprejemljiva,” je poudarila Jasmina Bevc Bahar, vodja odnosov z mediji pri ZPS.

Jasmina Bevc Bahar

Zveza potrošnikov Slovenije

“Samovoljna odločitev banke, da komitentu 'podari' potencialno avtomatičen in trajen dolg, je po našem mnenju nesprejemljiva.”

O limitu, kreditu ... naj odloča uporabnik

Dodala je še, da tako redni kot izredni limit za uporabnika prinašata posledice - v primeru, da limit koristi, mora za to plačevati obresti, negativno stanje pa mu otežuje ali celo onemogoča varčevanje. Opozorila je tudi na to, da so potrošniki pogosto trajno 'v minusu', kar pomeni, da za enkrat izposojeni znesek obresti plačujejo še leta, pa tudi, da se mnogi stroškov, povezanih s koriščenjem limita, ne zavedajo, ali pa se jim zdijo manjši kot v resnici so.

“Odločitev o limitu, kreditu ali drugi obliki dolga mora po našem mnenju sprejeti izključno in le uporabnik, ob tem mu morajo biti jasno predstavljeni pogoji izposoje, pa tudi ukrepi v primeru neplačila. Z avtomatično dodelitvijo limita pa potrošnik izgubi pravico do izbire in samostojne odločitve,” je še pojasnila Jasmina Bevc Bahar iz ZPS.

Na anomalije lahko le opozarjajo

Povedala je tudi, da so na ZPS letos prejeli pritožbo o avtomatičnem dvigu limita, pri čemer je šlo za primer dvigov limita na več računih družinskih članov pri isti banki. Potrošnik se je upravičeno spraševal, kako lahko banka samovoljno poviša redni limit in kaj to pomeni za tiste potrošnike, ki to vidijo kot darilo banke in se ne zavedajo posledic in nevarnosti, ki jih dolg prinaša.

“Potrošnikom, ki jim je banka avtomatično povišala ali dodelila limit, svetujemo, da ga zavrnejo, in banki sporočijo, da se s tovrstno prakso ne strinjajo,” še pravijo pri ZPS, kjer pa lahko na take in podobne anomalije le opozarjajo, nimajo pa orodja za ukrepanje.

Nekaj vprašanj o avtomatičnem podeljevanju limitov smo poslali tudi na Banko Intesa Sanpaolo in prejeli odgovor, da imajo avtomatske limite v ponudbi že vrsto let, da večina strank te storitve ne uporablja redno, temveč le v nujnih primerih, ko se pojavijo nepričakovano višji izdatki.

“Stranke so s storitvijo zadovoljne”

“Dodeljen limit na računu je različen od stranke do stranke in je odvisen v največji meri od njenih rednih mesečnih prihodkov. Če stranka izrazi željo po nižjem limitu, lahko to uredi v poslovalnici ali tudi brez obiska banke, prek spletne Banke IN,” je razložila Laura Brec Frančeškin iz Sektorja za marketing in korporativno komuniciranje pri Banki Intesa Sanpaolo.

Dodala je še, da lahko stranka, če se kasneje pojavi potreba po višjem limitu, tega znova zviša v okviru dodeljenega limita.

“Konkretnih primerov, ki jih omenjate, ne moremo komentirati, saj podrobnosti ne poznamo. Na splošno lahko povemo, da so stranke z omenjeno storitvijo zadovoljne, saj jim omogoča večjo samostojnost in fleksibilnost upravljanja s svojimi sredstvi na računu,” je zaključila.


Najbolj brano