Na protestnem shodu tudi pozivi proti odpovedi kolektivnih pogodb

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) in Konfederacija sindikatov Slovenije Pergam sta v Ljubljani pripravili protestni shod, na katerem so delodajalce pozvali k zvišanju plač. Zahtevali so tudi intenzivna pogajanja za nove kolektivne pogodbe. Kot je dejala predsednica ZSSS Lidija Jerkič, bodo v primeru odpovedi kolektivnih pogodb stavkali.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Protestniki so se zbrali na ploščadi pred poslopjem Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), ki sicer ni bila polna, je pa bilo protestnikov kljub temu več sto. Organizatorji so sicer na opozorilnem shodu, kot so ga označili, napovedali okoli 500 udeležencev.

Ti so nosili transparente z napisi, kot so "bolj kot garaš, manjšo plačo imaš", "gospodarstvo je lokomotiva, ki povozi vse pod sabo", "zamenjajmo plače" in "Sonja, a mi posodiš za burek". ZSSS in Pergamu so se med drugim pridružili konfederacija sindikatov javnega sektorja ter sindikalne centrale Neodvisnost, KS 90 in Alternativa.

GZS se zavzema za socialni sporazum za ureditev plač

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) se zavzema za sklenitev srednjeročnega socialnega sporazuma, v katerem bi socialni partnerji opredelili gibanje plač glede na produktivnost ter ureditev tarifnega dela kolektivnih pogodb, je po sestanku s predstavniki sindikatov, ki so danes protestirali pred stavbo GZS, dejal predsednik zbornice Boštjan Gorjup.

"GZS se zavzema za to, da najdemo energijo in pristopimo k izdelavi srednjeročnega socialnega sporazuma, ki bi tako delodajalcem kot delojemalcem dal okvir, v katerem se bodo plače gibale v prihodnosti," je v izjavi za medije dejal Gorjup.

O opozorilih protestnikov, da imajo dovolj socialnega dialoga "v prazno", je dejal, da je socialni dialog v okviru Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) prinesel rezultate, saj so se plače spreminjale v skladu z dodano vrednostjo, je pa priznal, da so "žal pri panožnih kolektivnih pogodbah, vsaj pri tarifnem delu, nekoliko zaspali".

Sedaj je treba najti energijo za srednjeročni socialni sporazum. "V takšnem socialnem sporazumu bi opredelili izhodišča, kako se bodo gibale plače v skladu z dodano vrednostjo ter kako bi v nekem časovnem okviru tarifni del kolektivnih pogodb spravili na realno osnovo."

Glede groženj z odpovedjo panožnih kolektivnih pogodb, na katere opozarjajo sindikati, je dejal, da v GZS s tem niso grozili ter da se zavzemajo za to, da se sproti pogovarjajo in da ne blokirajo procesa pogajanj o kolektivnih pogodbah.

Gospodarstvenikom očitek, da visoke rasti ne delijo z zaposlenimi

Kot je v nagovoru protestnikom dejal predsednik Pergama Jakob Počivavšek, tistim, ki so jih želeli razdeliti, ni uspelo. "Danes smo tukaj vsi, da zahtevamo dvig vseh plač. Skupaj smo solidarni in močnejši," je poudaril.

Gospodarstvenikom je očital, da visoke rasti ne delijo z zaposlenimi, čeprav uspeh doživljajo prav na račun delavcev in davkoplačevalcev. "Delodajalci so na področju plač zaspali. Na to jih opozarjajo številni, a so očitno gluhi. Danes smo glasni, da nas bodo slišali in videli," je poudaril.

Zahteval je intenzivna pogajanja za kolektivne pogodbe, saj da je čas za nov dogovor o višjih plačah v gospodarstvu. "Če to ne bo dovolj, bomo naslednjič prišli v še večjem številu," je napovedal in dodal, da je današnji shod tudi poziv delavcem, naj se organizirajo v sindikate in se jim pridružijo.

Čas je za dvig vseh plač, ne le minimalnih

Lidija Jerkič se je pridružila Počivavškovemu pozivu, da je treba dvigniti vse plače in ne le minimalne. "Dovolj je humanitarnih akcij za otroke, dovolj je nizkih pokojnin. Zahtevamo plače, ki bodo omogočale normalno življenje," je dejala in dodala, da v bistvu zahtevajo le spoštovanje.

Grožnje z odpovedmi kolektivnih pogodb po njenih besedah niso odraz spoštovanja. V primeru odpovedi kolektivnih pogodb je napovedala stavko.

Jerkičeva je o udeležbi - organizatorji so prijavili shod z okoli 500 udeleženci - dejala, da se niso obremenjevali s tem, koliko jih bo, in da je presenečena nad številom udeležencev. "Shod je bil sklican relativno na hitro, povod je bila seja ESS, kjer smo poslušali razprave okoli minimalne plače in o odpovedih kolektivnih pogodb," je ob robu protesta povedala Jerkičeva.

"Ne prisilite nas, da bo prevladala moč ulice,"

Zbrane so nagovoril tudi predstavniki industrijskih in storitvenih sindikatov, ki delujejo v okviru ZSSS in Pergama, med drugim iz kovinske in elektro, papirniške in tekstilne industrije, obrti ter kmetijstva in živilske industrije. Poudarjali so, da zahtevajo delitev dobička z delavci in spoštovanje delavcev ter da nočejo več poslušati delodajalcev, da bodo podjetja propadla, če bodo plače višje. "Ne prisilite nas, da bo prevladala moč ulice," je opozorila predsednica sindikata papirne dejavnosti pri Pergamu Nives Hrovat.

Zahteve po višjih plačah so podprli tudi sindikati javnega sektorja. Kot je v njihovem imenu dejal sekretar sindikata poklicnega gasilstva pri ZSSS David Švarc, se prevečkrat dogajajo napadi delodajalskih organizacij, ki da skušajo zanetiti spor med delavci v javnem in zasebnem sektorju. Bojijo se delavcev v zasebnem sektorju, je poudaril Švarc, da bodo po zvišanju plač v javnem sektorju s protesti in stavkami zahtevali zvišanje tudi svojih plač. "Prav je, da zahtevate višje plače," je sporočil delavcem zasebnega sektorja.

Po shodu so se predstavniki sindikatov na čelu z Jerkičevo in Počivavškom na povabilo GZS sestali s predsednikom GZS Boštjanom Gorjupom in generalno direktorico GZS Sonjo Šmuc. Kot je v izjavi za medije po srečanju povedal Gorjup, so se zavzeli za dogovor o socialnem sporazumu, v katerem bi med drugim opredelili, kakšno bo gibanje plač glede na gibanje dodane vrednosti.


Najbolj brano