Igrajo, se učijo in nas bogatijo

Z 200. člankom in radijsko oddajo praznujejo Primorski glasbeni talenti, rubrika, pri kateri sodelujeta medijski hiši Radio Koper in Primorske novice. Že šest let ob četrtkih z veseljem spoznavamo nadarjene iz 13 glasbenih šol.

V časopisni in radijski rubriki nastopajo tako učenci kakor njihovi učitelji.  Foto: Andraž Gombač
V časopisni in radijski rubriki nastopajo tako učenci kakor njihovi učitelji.  Foto: Andraž Gombač

PRIMORSKA > 200 člankov in radijskih rubrik so v minulih šestih letih nanizale muzikologinjeBranka Kljun, Lea Hedžet, Tatjana Gregorič, Metka Sulič, Helena Filipčič Gardina in Tamara Koren.

Njihovih prispevkov je pravzaprav že več kot 200, saj Primorske glasbene talente od januarja letos enkrat mesečno nadomešča oddaja in istoimenska časopisna rubrika Klasično, mladostno ... in živo!, v kateri se predstavljajo primorske glasbene šole, ki v živo zaigrajo v studiu Hendrix.

Edvard Popit

predsednik Zveze primorskih glasbenih šol

“Rubrika Primorski glasbeni talenti je v množičnih medijih ena redkih, če ne edina, ki predstavlja naše najboljše učence in njihove odlične dosežke.”

Od Gorice do svetovnih koncertnih odrov

V prvem iz dolgega niza prispevkov se je 4. oktobra 2012 radijskim poslušalcem in našim bralcem predstavil Aleksander Gadžijev iz Gorice, že pri 17 letih predan, odločen, samozavesten in izvrsten pianist. “V času krize človek začne razmišljati globlje. Posebno v takih situacijah, kakršna je sedanja, mislim, da ima lahko umetnost - in posebno glasba - pomembno vlogo. Vsaj upam, da bo spet imela vlogo, ki jo je imela nekdaj. Ne more biti samo zabava in razvedrilo,” je dejal takrat.

Gadžijev, sprva gojenec Slovenskega centra za glasbeno vzgojo Emil Komel v Gorici, je zatem naredil izjemno koncertno kariero, osvojil vrsto nagrad in nedavno pri nemški založbi Acousence izdal zgoščenko Literary Fantasies, na kateri igra Liszta in Schumanna. Vrhunski glasbenik, ki trenutno študira v Berlinu, se tik pred solo recitalom v elitni moskovski dvorani Zarjadje ni mogel razpisati, a je vseeno zgoščeno obudil prijetne spomine na krst naše oddaje in rubrike: “Resnično lepo se je bilo sploh prvič srečati z novinarskim svetom.”

V stoti izdaji Talentov pa smo pred tremi leti predstavili tedaj 26-letno Ingrid Mačus, prav tako pianistko. Najprej je obiskovala Glasbeno šolo Nova Gorica, zatem je uspešno zaključila študij muzikologije na Akademiji za glasbo v Ljubljani, danes pa se izobražuje na področju kompozicije na konservatoriju v Vidmu in poučuje klavir v novogoriški šoli, tam, kjer je začela.

“Zdi se mi, da je, ne glede na starost in izkušnje, glas občutljivega ustvarjalca vir moči za kulturo in umetnost v domačem okolju. Vsi smo soodgovorni za ustvarjanje okolja, v katerem ima umetnost možnost rasti in spregovoriti,” danes razmišlja glasbenica.

Povezani smo še boljši

Primorski glasbeni talenti nas že leta spremljajo in bogatijo primorski kulturni prostor,” pravi predsednik Zveze primorskih glasbenih šol Edvard Popit, sicer ravnatelj Glasbene šola Postojna. “Javnosti je na ta način predstavljeno delo v 13 glasbenih šolah, združenih v Zvezo primorskih glasbenih šol, ki že 54. leto izpolnjuje svoje poslanstvo in združuje, kar imajo šole ponuditi najboljšega: nadarjene in pridne učence, učitelje, je prostor srečevanja, izmenjave strokovnih mnenj, prostor, ki omogoča hitrejše napredovanje tako učencem kakor pedagogom.”

Vse glasbene šole v Sloveniji z javno veljavnimi programi glasbenega izobraževanja delujejo, vzgajajo in poučujejo na visoki strokovni ravni, pravi Popit: “Prav gotovo pa smo šole, ki se združujemo in soočamo med sabo, v še dodatni prednosti.”

Poslušalcem se predstavljajo na koncertih in nastopih. “Zelo pomembno pa se mi zdi, da prek medijev dosežemo tudi občinstvo, ki s šolami neposredno ni povezano,” poudarja Popit. “In tu imata ključno vlogo prav Radio Koper in Primorske novice. Rubrika Primorski glasbeni talenti je v množičnih medijih ena redkih, če ne edina, ki predstavlja naše najboljše učence in njihove odlične dosežke. Mladi glasbeniki in njihovi pedagogi smo ponosni in zadovoljni, da se na ta način lahko predstavimo širšemu občinstvu. Ob izidu 200. prispevka se iskreno zahvaljujem za novinarski posluh in za pripravljenost na sodelovanje. Verjamem in želim si, da bomo dočakali tudi tristoto in štiristoto objavo.”  


Najbolj brano