Danes ob 16. uri zasedanje OVK o Popovičevem ugovoru

Vse možnosti so odprte, pravijo poznavalci volilnega in pravnega sistema o današnjem zasedanju koprske občinske volilne komisije, na katerem bodo odločali o zahtevi Borisa Popoviča za ponovno štetje veljavnih in neveljavnih glasovnic.

Občinska volilna komisija bo danes odločala o Popovičevi pritožbi. Foto: STA
Občinska volilna komisija bo danes odločala o Popovičevi pritožbi. Foto: STA

KOPER > Seja volilne komisije se bo začela ob 16. uri, odločitev o ugovoru pa mora biti znana do 24. ure. Pri tem lahko OVK ugovoru ugodi delno ali v celoti, ali pa ga zavrne. Predsednik občinske volilne komisije Miloš Senčur napoveduje, da bodo ugovor upoštevali, če bodo ugotovili, da je utemeljen. Na voljo imajo štiri možnosti: ugovor lahko v celoti zavrnejo, lahko mu delno ugodijo in ponovijo štetje na posameznih voliščih ter preverijo neveljavne glasovnice, lahko pa ugovor tudi v celoti upoštevajo in opravijo štetje na vseh voliščih, četrta možnost pa je razveljavitev volitev.

Po neuradnih rezultatih je Aleš Bržan v drugem krogu županskih volitev za sedem glasov prehitel Borisa Popoviča. Ta je v nedeljo najprej priznal poraz, po nočnem preobratu in štetju glasovnic, ki so prišle po pošti, pa je zmaga ostala na Bržanovi strani. Popovič je angažiral svojega odvetnika Francija Matoza, ki je v ponedeljek spisal ugovor, v katerem ugotavlja, da delo volilnih organov ni bilo v skladu z zakonodajo, zato zahteva ponovno štetje veljavnih in neveljavnih glasovnic. Ker se obeta burna razprava občinske volilne komisije, ne bo nobeno presenečenje, če bo odločitev znana šele v večernih urah.


Najbolj brano