Pozdrav na vratih dnevne sobe

Z občine Ajdovščina je pred dnevi prišla novica, da se bo Turistično informacijski center, TIC Ajdovščina, po sedmih letih gostovanja v Mladinskem centru in hotelu Hiša mladih v Športnem parku Pale vrnil v središče mesta. Tu bo seveda bolj na dosegu roke domačinom in vse večjemu številu obiskovalcev, ki prihajajo v Vipavsko dolino in v mesto. Na prvi videz postranska novička z rešitvijo, ki je tako logična in samoumevna kot črka A v abecedi, ko govorimo o turistom prijaznem sprejemu v središču ene od desetih top destinacij, ki jih je letos vredno obiskati.

V zadnjih sedmih letih se je namreč tudi v praksi izkazalo, da selitev TIC-a iz stolpa št. 12 v Pale, približno kilometer iz središča mesta, ni bila najbolj posrečena rešitev, čeprav je logično sledila odprtju mladinskega hotela v Hiši mladih. Videti je bilo namreč tako, kot če bi gosta povabili na obisk, a bi ga še pred vstopom na dvorišče napotili do soseda, kjer bi ga pozdravili in ga prijazno poslali nazaj do glavnega vhoda naše domače hiše, tu pa bi ga končno povabili na kavo. Zamere verjetno res ni bilo, če upoštevamo podatek, da obisk Vipavske doline in Ajdovščine skokovito narašča, saj je bilo turistov do konca letošnjega avgusta za 14,6 odstotka več kot v enakem obdobju lani, ustvarili pa so kar za 41 odstotkov več nočitev.

TIC bo bolj na dosegu roke domačinom in vse večjemu številu obiskovalcev, ki prihajajo v Vipavsko dolino in v mesto.

Če gre verjeti napovedim, se bo TIC v središče mesta vrnil še pred dokončanjem prenove Lavričevega trga, ki bo po napovedih župana postal dnevna soba mesta in občine ter hkrati tudi nov turistični produkt Ajdovščine. Če k temu dodamo še načrte za preureditev Ceste 5. maja v glavno mestno alejo, načrtovano prenovo in širitev Pilonove galerije ter postavitev muzeja na prostem o industrijski dediščini Ajdovščine, je Ajdovcem treba priznati, da smelo uresničujejo cilje, ki so si jih zastavili v strategiji turističnega razvoja v smeri rekreativnega, športnega, adrenalinskega, gastronomskega in dediščinskega turizma.

Z zagnanostjo so očitno navdušili tudi sosede Vipavce, saj je novi župan Goran Kodelja napovedal vsebinsko in arhitekturno prenovo Glavnega trga kot osrednjega prostora družabnega in kulturnega dogajanja v občini ter ocenil, da si TIC Vipava z osrednjo vinoteko z vini vinarjev Vipavske doline zasluži prostor v Lanthierijevem dvorcu.


Preberite še


Najbolj brano