OVK bo o Popovičevem ugovoru odločala v četrtek

Koprska občinska volilna komisija (OVK) bo o ugovoru Borisa Popoviča na delo volilnih organov odločala na seji v četrtek popoldne. Pri tem lahko OVK ugovoru ugodi delno ali v celoti, ali pa ga zavrne. V skrajnem primeru obstaja tudi možnost, da se volitve ponovijo.

Člani občinske voililne komisije na čelu z Milošem Senčurjem 
(drugi z desne) ob včerajšnjem odpiranju glasovnic, prispelih po 
pošti. Foto: Zdravko Primožič/FPA
Člani občinske voililne komisije na čelu z Milošem Senčurjem (drugi z desne) ob včerajšnjem odpiranju glasovnic, prispelih po pošti. Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > Predsednik občinske volilne komisije MO Koper Miloš Senčur pravi, da vsebine ugovora še ne pozna. Danes zjutraj jo je le bežno prebral in se ji mora še natančno posvetiti, zato se do nje še ne more opredeliti. “Če bo ugovor utemeljen, ga bomo upoštevali. Na voljo imamo štiri možnosti: ugovor lahko v celoti zavrnemo, lahko mu delno ugodimo in ponovimo štetje na posameznih voliščih, predvsem v povezavi z neveljavnimi glasovnicami, lahko pa ugovor tudi v celoti upoštevamo in opravimo štetje na vseh voliščih, četrta možnost pa je razveljavitev volitev,” pojasnjuje Senčur.

Zagotavlja, da so skrinjice z glasovnicami varno shranjene na sedežu občinske komisije, ki ima svoje prostore na Verdijevi ulici. Na vprašanje, kako je poskrbljeno za varnost, ali poleg alarmnega sistema tudi kdo fizično varuje dostop do teh prostorov, pa Senčur odgovarja, da gre za preveč občutljive informacije, ki jih ne sme deliti z javnostjo.

Tajnik OVK Alan Žiberna je za STA še pojasnil, da se glede na to, kako bo utemeljeno posamezno dejstvo, ki je v ugovoru navedeno, komisija lahko odloči, ali bodo na primer ponovno šteli glasovnice samo na določenih voliščih ali na vseh ali pa bodo samo neveljavne glasovnice pogledali še enkrat, je dodal.

Če bi ugotovili tako hude nepravilnosti, ki lahko vplivajo na izid glasovanje, je v skrajnem primeru mogoča tudi ponovitev volitev, je še pojasnil Žiberna.

V primeru, da bi občinska volilna komisija ugovor zavrnila, pa ima kandidat še vedno možnost pritožbe na občinski svet na dan ustanovne seje, ko se potrjujejo mandati. Mestni svet bi moral odločiti, ali je bila odločitev volilne komisije pravilna. Če tudi mestni svet ne odloči v prid kandidatu, se ta lahko v osmih dneh pritoži še na upravno sodišče. To pa mora o pritožbi odločiti v 30 dneh. Do končne odločitve upravnega sodišča bi občino v tem času vodil najstarejši občinski svetnik.

Odvetnik Borisa Popoviča Franci Matoz je na koprsko občinsko volilno komisijo v ponedeljek zvečer oddal ugovor z zahtevo po ponovnem štetju vseh glasovnic na vseh voliščih v Mestni občini Koper.

Po neuradnih izidih je v drugem krogu nedeljskega drugega kroga županskih volitev v Kopru za pičlih sedem glasov zmagal Popovičev tekmec Aleš Bržan.


Najbolj brano