Matoz glede ugovora na izid koprskih volitev navaja vrsto nepravilnosti

Odvetnik Borisa Popoviča Franci Matoz je pojasnil, da so v ugovoru na izvedbo volitev v Kopru navajali različne nepravilnosti, od neujemanja števila glasovnic s številom volilnih upravičencev do tega, da nekaterim ni bilo omogočeno glasovati na domu. Matoz računa, da bo volilna komisija ugovoru ugodila, imajo pa na voljo še druga pravna sredstva.

Franci Matoz in Boris Popovič Foto: Tomaž Primožič/FPA
Franci Matoz in Boris Popovič Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > Franci Matoz je v ponedeljek v imenu Borisa Popoviča, ki je po neuradnih izidih izgubil drugi krog volitev proti Alešu Bržanu za vsega sedem glasov, vložil ugovor z zahtevo po ponovnem štetju vseh glasovnic na vseh voliščih v občini.

Matoz je pojasnil, da tako sodna praksa kot stališča nekaterih pravnikov kažejo na to, da samo dejstvo, da je izid tako tesen kot v tem primeru, utemeljuje zahtevo po ponovnem štetju. Ne glede na to pa so zaznali vrsto nepravilnosti, zaradi katerih se številke lahko spremenijo.

Aleš Bržan je v prvem odzivu ob vložitvi ugovora na izid županskih volitev v Kopru obžaloval, da se Boris Popovič ni sprijaznil z volilnim porazom. "To ni dobro za Koper, tudi za naše medsebojne odnose ne," je ocenil za STA in dodal, da je za demokracijo zelo pomembno, da ljudje zaupajo v volilni izid in poštenost volitev. Bržan z vsebino ugovora ni seznanjen in je zato ne komentira. "Naši zaupniki so zaznali neskladja med zapisniki in volilnimi imeniki, ta neskladja smo prijavili volilni komisiji," je ob tem navedel. Če bo prišlo do ponovnega štetja glasov, bodo Bržanovi zaupniki pri njem zagotovo navzoči. "Čeprav so bile nekatere glasovnice preštete že šestkrat, nimam nič proti, če se preštejejo še sedmič. Skrbi pa nas, ker je odvetnik gospoda Popoviča že vnaprej povedal, kakšen bo izid tega štetja. Ne vemo, na podlagi česa izraža svoje prepričanje," je še navedel Bržan.

V svojem ugovoru so tako navajali nekatere nepravilnosti tako pri delu volilnih odborov kot pri sami izvedbi glasovanja, ki so jih opredelili v več sklopov.

En sklop domnevnih nepravilnosti se nanaša na to, da so na posameznih voliščih dobili manjše število glasovnic, kot je bilo vpisanih volilcev v volilni imenik, “pa nas zanima, kje so te glasovnice ostale”. V drugem sklopu so primeri, ki govorijo o tem, da so nekateri volilci zaprosili volilno komisijo, da bi izvedli glasovanje na domu, pa jim to ni bilo omogočeno. Tretji sklop očitanih nepravilnosti pa se nanaša predvsem na presojo veljavnih oziroma neveljavnih glasovnic in na morebitne napake pri tem, ko naj bi nekdo predčasno glasoval, pa mu je bilo omogočeno zopet glasovati na volišču.

Matoz računa, da jim bo občinska volilna komisija - ta bo ugovor obravnavala v četrtek - ugodila in izvedla ponovno štetje glasovnic v njihovi prisotnosti in prisotnosti protikandidata oziroma njegovega zaupnika, s čimer se bo izkristaliziral volilni rezultat.

Odvetnik je ob tem poudaril, da bodo najprej počakali na odločitev volilne komisije in šele nato se bo Popovič odločil, ali nadaljevati postopek. Po Matozovih besedah bi imeli namreč možnosti z zadevo iti še na občinski svet, kjer se potrjujejo mandati, obstaja pa tudi možnost sprožitve upravnega spora.


Najbolj brano