Zmagale so spremembe

V Novi Gorici se je zgodil preobrat, ki ga je malokdo pričakoval. Čeprav se je Klemen Miklavič v kampanji izkazal kot dober retorik in mu nasploh ni imel kdo česa očitati, je prevladovala ocena, da tudi Mateju Arčonu ni očitati toliko, da bi ga ti očitki lahko stali županskega položaja. Je bila odločilna nižja udeležba? So tehtnico prevesili volilci, ki so v prvem krogu podprli druge kandidate? To bodo pokazale povolilne analize. A če je lahko Arčonu danes zelo žal, mora biti Miklaviča po drugi strani pošteno strah.

Obljube in napovedi, ki jih je s svojo Goriško.si izrekel pred volitvami, so bile namreč velike in resne. Občani, ki so včeraj oddali svoj glas, dejansko pričakujejo novo Novo Gorico. In prav gotovo ne bodo imeli potrpljenja leta čakati na rezultate in gledati mencanja s strategijami in predstavitvami.

A če je lahko Arčonu danes lahko zelo žal, mora biti Miklaviča po drugi strani pošteno strah.

Ekipa pretežno mladih politikov bo morala torej narediti korak od idealizma, ki sicer morda terja pogum, a je po drugi strani tudi precej udoben, k praktični in trdi politični realnosti. In dokazati, da tisto, kar so jim nasprotniki najpogosteje očitali: namreč, da prodajajo meglo in gradijo gradove v oblakih, ne drži. Če Goriški.si, ki ima tudi največ glasov v občinskem svetu, in torej res nima izgovorov, ne uspe uresničiti napovedanega, je malo verjetno, da bo Miklavič, ki mu manjka Arčonova ljudska všečnost, zdržal več kot en mandat.

Mladost bo na preizkušnji tudi v drugih občinah. Volja po novem je slavila v občini Renče-Vogrsko. Ne le zato, ker je Tarik Žigon mlajši med kandidatoma, temveč tudi zato, ker je Rajka Lasiča podpiral prejšnji župan. To, da so mladi, zbrani okrog društva in projekta Lakeness, prevzeli oblast v občini, pa pravzaprav tudi ni bilo nepričakovano. Civilna družba je zmagala tudi v Cerknem, kjer je mlajši od obeh kandidatov, Gašper Uršič, znan po svojem kulturnem udejstvovanju in ga je podprla lista mladih izobražencev. Ter v Idriji, kjer je Tomaž Vencelj, politik, a tudi aktivist v številnih društvih, premagal gospodarstvenico z desetletnimi izkušnjami in trdnim ugledom. Podobno velja za Kobarid, kjer je dosedanjega župana, ki niti ni opravil slabega dela, premagal aktivist, katerega glavna tema je bila pitna voda. Spremembe so torej prepričale. Zdaj imajo štiri leta časa, da se izkažejo za dobre.


Preberite še


Najbolj brano