Zaveznik, največji nasprotnik

Če gre verjeti tistemu, kar je v svoji knjigi o začetku vladavine Donalda Trumpa Ogenj in bes napisal ameriški novinar Michael Wolff, je na volilni dan novembra 2016 v štabu današnjega predsednika ZDA vladala precejšnja stiska: iz ure v uro je namreč kazalo, da utegne res zmagati. In je zmagal.

Nekako tako so bile stvari videti včeraj in danes v bližini novega koprskega župana Aleša Bržana. Ko je šef občinske volilne komisije danes malo po eni popoldne prebral izide in je postalo jasno, da bo Koper po 16 letih dobil novega župana, in je v občinski stavbi izbruhnilo precej navdušenja ter nekaj cenene patetike, je osrednja figura te kampanje, Aleš Bržan, dajal vtis, kot da mu je nerodno, kot da se mu je vse skupaj zgodilo in da malo komaj čaka, da ves cirkus mine. No, četudi si je tega res želel, se zanj zelo kmalu začenja povsem novo obdobje življenja. Javnost od njega pričakuje veliko. Če bo v mestu želel pustiti pečat, mu ne bo lahko. Boris Popovič je v minulih 16 letih na še tako nepomembne položaje namestil svoje ljudi in z njimi bo novi župan moral najti skupen jezik. Da bodo Popovičevi kadri, vsaj tisti ključni, zelo voljni sodelovati tudi z novim šefom, ni zelo verjetno, čeprav je človeška sposobnost obrniti plašč po trenutnem vetru brezmejna. Kar se, mimogrede, izkazuje tudi pri nekaterih dovčerajšnjih “vernikih” Borisa Popoviča, ki jih v minulih dneh ni bilo videti in slišati nikjer.

Samo naivneži pričakujejo, da Bržanu podporniki ne bodo izstavili računov. Če se bo uspel ubraniti, bo začel dobro. Sicer pa ...

Bržan je v tednih pred volitvami “zaslovel” s svojimi nekonkretnimi odgovori na zelo konkretna vprašanja. Z današnjim dnem je nastopil čas, ko se bo moral odpovedati previdni medlosti, sicer bo zaupanje javnosti začelo kopneti. Če bo v nastopih in delovanju konkreten in odločen, bo podpora naraščala.

V prvi vrsti pa bo Bržan moral paziti, koga od sedanjih podpornikov ne bo spustil pretirano blizu. V drugem krogu ga je podprla zelo raznorodna skupina lokalnih politikov, ki jih je družil interes zrušiti Popoviča. Samo naivneži pričakujejo, da zdaj novemu županu ne bodo skušali izstaviti računov. Usluga temu, služba za onega in finančna podpora za projekt tretjega. Verjemite, natanko tako bo. Če se bo Bržan uspel ubraniti, bo začel dobro. Sicer bo že start klavrn.


Preberite še


Najbolj brano