Zaradi neujemanja so šestkrat šteli glasovnice

V nedeljo zvečer so v koprski občinski volilni komisiji kar šestkrat šteli glasovnice iz volilne skrinjice s predčasnih volitev. Ker so številke odstopale za šest glasov, ki jih je bilo domnevno preveč, so nato še včeraj dopoldan preverjali volilne imenike in na koncu ugotovili, da neskladja ni.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

KOPER > Predsednik občinske volilne komisije MO Koper Miloš Senčur pojasnjuje, da so nekaj pred 22. uro dobili zapisnike oziroma gradivo od zadnjega volilnega odbora. Hkrati je potekalo štetje glasov predčasnega glasovanja, ki se ga je udeležilo kar 2715 volilcev. To pa je bistveno več glasov od tistih z največjega volišča v občini, ki šteje približno 1400 volilnih upravičencev.

Glasovnice s predčasnih volitev v korist Popoviča

“Štetje je trajalo dolgo, poleg tega je volilni odbor ugotovil, da se številke ne ujemajo. Šteli so najmanj šestkrat in na srečo je bil tam prisoten zaupnik Aleša Bržana, ki je spremljal postopek od odprtja skrinjic do konca štetja. Razhajanje smo zasledili med številom vpisanih v volilni imenik, ki so bili označeni kot taki, ki so glasovali predčasno, in številom glasovnic. Nesporno smo po šestkratnem štetju imeli na mizi 2715 glasovnic, razmerje pa je bilo 70 proti 30, v korist Popoviča,” razlaga Senčur.

2715 volilcev se je udeležilo predčasnih volitev v drugem krogu, 1954 volilcev se je udeležilo predčasnih volitev v prvem krogu, 800 volilcev se je udeležilo predčasnih volitev pred štirimi leti.

Ugiba, da bi lahko bil zaplet povezan s tem, da bi volilni odbor nekoga, ki je prišel na volišče, pozabil obkrožiti, zaradi česar so se odločili za pregled vseh volilnih imenikov z 42.412 volilnimi upravičenci. Naposled prvotno ugotovljenega neskladja med številom glasovnic in podatki v volilnem imeniku ni več bilo.

Senca dvoma zaradi državne volilne aplikacije

Sicer pa se je bistveno zapletlo tudi vnašanje podatkov v posebno aplikacijo ministrstva za javno upravo, kar je povzročilo nemalo težav v obeh taborih. Številke so se v nekem trenutku povsem zasukale in pokazale drugačen, predvsem pa še zelo odprt volilni izid.

Miloš Senčur

predsednik občinske volilne komisije MO Koper

“Predsedniki posameznih volilnih odborov so potožili, da so se nekateri zaupniki obnašali kot gospodarji postopka na voliščih.”

Senčur opozarja, da bodo terjali pojasnila, saj je zaradi tega padla senca dvoma na verodostojnost dela občinske volilne komisije. “Ko smo po 22. uri v aplikacijo vnesli podatke s predčasnih volitev, je bila stran že zaprta, kar pomeni, da sistem ni upošteval sprememb in se izid ni izšel. Klicali smo v Ljubljano in jih opozorili na napako, vendar so nam pojasnili, da zunanji izvajalec, ki je skrbnik te aplikacije, ni več dosegljiv. Stran s podatki so nato osvežili šele naslednji dan ob 6.30. Z naše strani je zadeva povsem transparentna, saj je dogajanje spremljal eden od zaupnikov nasprotne strani in lahko potrdi to verzijo,” pravi Senčur.

Bržan je imel na voliščih 77 zaupnikov

V koprski občini se je tudi tokrat štetje glasovnic zelo zavleklo. Po eni od razlag naj bi na to vplivalo izjemno veliko število zaupnikov na voliščih. Lista Aleša Bržana je tako imela kar 77 zaupnikov, stranka Borisa Popoviča KJN pa deset. V koprski občini je sicer 82 volišč.

Senčur pravi, da so imeli predsedniki posameznih volilnih odborov kar nekaj pripomb glede odnosa zaupnikov. “Potožili so nam, da so se obnašali kot gospodarji postopka na voliščih, nekateri so celo hoteli usmerjati delo. Predsedniki odborov so te zaplete rešili, kot se spodobi,” pojasnjuje Senčur. Po njegovih besedah ni mogoče oceniti, čigavi zaupniki so se bolj vpletali v delo na voliščih.

“Vsekakor pa zaupniki že po naravi njihovega poslanstva nekako ovirajo postopke in delo. Volilnim odborom sem dal navodilo, naj ravnajo tako, kot vedno, naj se ne pustijo motiti, zato da lahko štetje poteka tekoče,” še pravi Senčur. Dodaja, da je povsem običajno, da delo nekoliko zastane, ko volilni odbori naletijo na domnevno neveljavno glasovnico. V takšnem primeru je potreben posvet članov volilnega odbora, glasovnico si lahko ogleda tudi zaupnik.


Najbolj brano