Zakaj so bili prešteti že vsi glasovi, če to ni bilo res

Na ministrstvo za javno upravo, ki je skrbnik strani volitve.gov.si., na kateri sproti spremljajo zbirajo delne lokalnih volitev, je v nedeljo zvečer letela vrsta očitkov javnosti. Aplikacija je prikazovala, da je preštetih že 99,99 odstotka glasov, v resnici pa še niso bili prišteti glasovi predčasnega glasovanja.

Roman Lavtar Foto: Borut Zivulovic
Roman Lavtar Foto: Borut Zivulovic

LJUBLJANA > Pojasnila smo poiskali pri vodji službe za lokalno samoupravo na ministrstvu za javno upravo Romanu Lavtarju.

> Zakaj ste ob 22. prenehali z delom pri ažuriranju rezultatov? Javnost je tako imela do 6.30 zjutraj napačne podatke o izidu glasovanja v Kopru.

“Podatke vnašajo občinske volilne komisije. Na ministrstvu jih naša ekipa po preverjanju ažurira, in to na vsakih pet do deset minut. Zadnjič smo ažurirali ob 22.10. Po informacijah iz koprske volilne komisije, da je preštetih 99,99 odstotka glasov, smo končali, v dobri veri, da vnosov več ne bo. Zaradi tega podatka smo verjeli, da manjkajo samo še glasovi po pošti, ki pa se štejejo danes. Nismo vedeli, da bo koprska občinska volilna komisija tudi po 22.10 še vnašala podatke v aplikacijo. Zato ni prišlo do osvežitve podatkov na spletni strani do jutra.”

Krivde za zmedo pri ugotavljanju izida županskih volitev v Kopru ne prevzema nihče. Do zmede pri ugotavljanju volilnega izida v Kopru je po navedbah tamkajšnje občinske volilne komisije prišlo zaradi neosveževanja spletne aplikacije ministrstva za javno upravo. Minister za javno upravo Rudi Medved pa očitke, da je bila krivda na strani ministrstva, zavrača, pač pa naj bi napako storili tisti, ki so vnašali podatke. Kot je poudaril ob robu današnjega podpisa dogovora s sindikati javnega sektorja, je aplikacija delovala normalno. So pa imeli ponekod že v prvem krogu težave z vnašanjem podatkov in "očitno tisti, ki so vnašali podatke, niso prenesli izkušnje iz prvega kroga ali pa so že v prvem krogu delali narobe in potem te napake ponavljali". Po vsem sodeč je šlo torej za človeški faktor, je dodal.

> Toda zakaj je bil podatek, da je preštetih že 99,99 odstotka glasov, če pa niso bili všteti glasovi predčasnega glasovanja, ki v skupnem številu glasov predstavljajo kar deset odstotkov. Ni to zavajajoče za javnost in vzbuja sum, da je kaj narobe?

“Tudi za to je povsem racionalna razlaga. Dokler ni rezultata predčasnih volitev, so v odstotkih preštetih glasov upoštevani samo glasovi, ki so jih ljudje oddali v nedeljo na rednih voliščih. Odstotek preštetih glasovnic v aplikaciji vedno kaže odstotek vnesenih glasov v razmerju do volilne udeležbe na voliščih na dan glasovanja, ne pa tudi števila na predčasnem glasovanju. Zato je bil ta odstotek preštetih glasov 99,99 odstotka enak zvečer in zjutraj, čeprav je bilo nominalno število preštetih glasovnic drugačno. To je nerodnost te aplikacije. Poudariti je treba, da je aplikacija le pomoč, niso pa to uradni rezultati. Podatek, 99,99 odstotka, namesto 100 odstotkov je tudi v tem, da se neredko zgodi, da v skrinjici niso nujno vse glasovnice, ki jih volilni odbori izročijo volilcem, saj lahko kdo prejete glasovnice ne odda v volilno skrinjico. ”

> Število glasov iz predčasnega glasovanja je bilo v Kopru prišteto zelo pozno, na spletni strani ažurirano šele zjutraj ...

“Novost pri teh lokalnih volitvah je, da je Državna volilna komisija odločila, da se tudi volilne skrinjice z glasovi predčasnih volitev odprejo po zaprtju volišč ob 19. uri. To je prav, saj so se prej podatki o predčasnem glasovanju iz volilnih odborov šteli že ob 15. uri. Predčasna volišča so v primerjavi z rednimi po številu oddanih glasovnic in po številu vrst glasovnic večja, zato je njihovo delo bolj zahtevno in pogosto rezultati poznejši.”


Najbolj brano