Ples kroglic po slovenskih taktih

Slovenska odprava je v Dublinu lahko z zadovoljstvom pospremila žreb kvalifikacij za evropsko prvenstvo. Ples kroglic je bil nogometni reprezentanci Matjaža Keka naklonjen, v kolikšni meri, pa bo dejansko pokazal razvoj dogodkov na igrišču od marca prihodnjega leta, ko se začnejo kvalifikacijski boji.

Miha Mevlja (v zelenem dresu) je dosegel svoj prvi zadetek v 
slovenskem dresu prav na prijateljski tekmi proti Poljski novembra leta 2016.
Miha Mevlja (v zelenem dresu) je dosegel svoj prvi zadetek v slovenskem dresu prav na prijateljski tekmi proti Poljski novembra leta 2016. 

DUBLIN > Poljska, Avstrija, Izrael, Makedonija in Latvija so vsekakor ugoden žreb, predvsem v kontekstu prvih dveh jakostnih bobnov in dejstva, da se bosta na evropsko prvenstvo (EP) prebili po dve najboljši reprezentanci iz vsake od desetih kvalifikacijskih skupin. Slovenija je bila izžrebana v eno od petih šestčlanskih skupin, kar pomeni, da je dobila tudi tekmico iz najšibkejšega bobna.

Latvija je na papirju in tudi dejansko močnejša od San Marina, Andore, Malte ali Liechtensteina, ki so v posameznih ciklih veseli sleherne osvojene točke. Latvija vendarle ne sodi v ta rang. O tem priča tudi ne tako oddaljena preteklost. Latvijci namreč že imajo v svojem nogometnem spričevalu uvrstitev na veliko tekmovanje. Potem ko so v kvalifikacijski skupini prehiteli tako Poljake kot Madžare in v repasažu bronaste s svetovnega prvenstva Turke, so se leta 2004 prebili na EP. Na Portugalskem so v skupinskem delu proti Nemčiji iztržili neodločen izid brez golov. Zgodovinski zadetek pa je proti Češki dosegel najbolj znani latvijski nogometaš Maris Verpakovskis, ki se nato s svojimi nasledniki ni več približal odmevnemu dosežku.

Kvalifikacijske skupine za EP

A: Anglija, Češka, Bolgarija, Črna gora, Kosovo;

B: Portugalska, Ukrajina, Srbija, Litva, Luksemburg;

C: Nizozemska, Nemčija, Severna Irska, Estonija, Belorusija;

D: Švica, Danska, Irska, Gruzija, Gibraltar;

E: Hrvaška, Wales, Slovaška, Madžarska, Azerbajdžan;

F: Španija, Švedska, Norveška, Romunija, Ferski otoki, Malta;

G: Poljska, Avstrija, Izrael, Slovenija, Makedonija, Latvija;

H: Francija, Islandija, Turčija, Albanija, Moldavija, Andora;

I: Belgija, Rusija, Škotska, Ciper, Kazahstan, San Marino;

J: Italija, BiH, Finska, Grčija, Armenija, Liechtenstein.

Latvija je pred žrebom kvalifikacij za EP celo padla v najšibkejši boben, potem ko je v skupinskem delu najnižje ravni lige narodov (LN) v šestih tekmah skupinskega dela ostala brez zmage. V razvrstitvi skupine sta jo prehitela Gruzija in Kazahstan, dvakrat pa se je brez golov razšla z Andoro. Še najbolj znano ime je za podrobnejše nogometne zanesenjake selektor Mika Paatelainen. Finec je v igralski karieri skoraj dve desetletji tresel mreže v škotskem prvenstvu.

Lažji in težji

Za razliko od Latvijcev se Makedonci še niso približali uvrstitvi na veliko tekmovanje. Morda jim bo junija leta 2020 uspelo prek LN, potem ko so osvojili prvo mesto v eni izmed skupin najnižje ravni tekmovanja. V reprezentanci, ki jo je svoj čas vodil tudi Srečko Katanec, je nemara najbolj udarni adut, napadalec in soigralec Aljaža Strune pri Palermu Ilija Nestorovski. Petar Stojanović je pri zagrebškem Dinamu dobro spoznal zadnjega zveznega igralca Arijana Ademija, ki se je uspešno vrnil na zelenice po prisilnem premoru zaradi dopinškega prekrška. Ademi je sicer bratranec Agima Ibraimija, ki so ga to jesen v Domžalah zaustavile poškodbe. Najbolj znani makedonski nogometaš zadnjega desetletja pa je seveda Igor Pandev, ki pa ima že 35 let. Selektor je Igor Angelovski, ki je v drugi polovici devetdesetih let igral tudi v Celju.

Izrael je za razliko od Makedoncev že zabeležil nastop na velikem tekmovanju, a v drugačnih okoliščinah. Država s kratko, a burno zgodovino, je zaradi zemljepisno-političnih dejavnikov tekmovala pod okriljem različnih celinskih zvez. Nastop na svetovnem prvenstvu (SP) leta 1970 si je denimo priborila v okviru azijskih kvalifikacij. V evropskih, kjer tekmuje v zadnjem obdobju, je zaradi močnejše konkurence Izrael precej manj uspešen. S Slovenijo je tako potegnil krajšo v kvalifikacijah za EP leta 2004. Se pa zato na tretji ravni LN lahko pohvali s precej boljšim izkupičkom od slovenskega. Do zadnje tekme s Škotsko je bil Izrael celo v igri za zaključni turnir.

V domovini je najbolj priljubljen 31-letni Eron Zahavi. Ofenzivni nogometaš zdaj služi milijone na Kitajskem. Kapetan je Bibras Natko. Zvezni igralec je pred prestopom k Olympiakosu osem let igral v Rusiji za Rubin iz Kazana in moskovski CSKA. Ofenzivnega zveznega nogometaša Maccabija iz Tel Aviva Dora Micho pa so pred dobrima dvema letoma spoznali tudi privrženci Gorice. Selektor izraelske reprezentance je Andreas Herzog, ki je sicer zbral največ nastopov v zgodovini avstrijske izbrane vrste, s katero se bo pomeril v naslednjih kvalifikacijah.

Dve izstopata

Na marčevski prijateljski tekmi v Celovcu proti Avstriji se je začel tudi križev pot Tomaža Kavčiča na klopi slovenske reprezentance, ki je spoznala moč Davida Alabe, Marka Arnautoviča, Valentina Lazara in soigralcev ter s tremi goli v svoji mreži plačala visok davek na odprt boj proti izbrancem Franca Fode. Avstrijci, ki so se pred dvema letoma prebili na razširjeno EP s 24 reprezentancami, so v LN morali priznati premoč Bosni in Hercegovini, ki se je za naslednji cikel tako prebila v prvi kakovostni razred LN, kjer ne bo več Poljske.

Robert Lewandowski, Arkadiusz Milik, Pjotr Zielinski, Kamil Glik, Wojciech Szczesny in soigralci so šli po blestečih kvalifikacijah z velikimi obeti tudi na SP v Rusijo, kjer pa so izpadli že po skupinskem delu. Poslovil se je tudi selektor Adam Nawalka, ki ga je nadomestil Jerzy Brzezek. Povratnika na slovensko klop Matjaža Keka sicer vežejo lepi spomini na Poljsko, ki jo je prehitel v kvalifikacijski skupini za SP leta 2010, kamor se je nato prek repasaža uvrstila Slovenija.

“Žreb kot žreb. Lahko bi bilo težje, ni pa lahko. Skupina je zanimiva in nosi ogromno vprašajev. Po zadnjih rezultatih na prvi pogled izstopata Poljska in Avstrija. Tu je tudi Izrael, pa tudi reprezentanci za nami, Makedonija in Latvija, sta tekmici, na kateri se moraš pripraviti. Če nisi osredotočen in ne igrajo najboljši, potem ima Slovenija lahko z vsemi težave. Skupina gotovo ni tako lahka, kot bi jo želel marsikdo prikazati,” je po žrebu povedal Kek.


Najbolj brano