Oživljal je ulice, bil sam doma, zdaj bo županoval

Alešu Bržanu je uspelo nekaj, kar se je pred pol leta ali dvema mesecema zdelo nemogoče. Val nezadovoljstva nad strahovlado in samovoljo sicer uspešnega koprskega župana je znal usmeriti k volilnim skrinjicam. Umirjenost in previdnost sta lastnosti, ki najbolj ponazarjata njegov značaj na politični sceni.

Aleš Bržan bo novi stanovalec občinske stavbe na Verdijevi ulici.  Foto: Zdravko Primožič/FPA
Aleš Bržan bo novi stanovalec občinske stavbe na Verdijevi ulici.  Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > Aleš Bržan je v predvolilni kampanji pokazal, da je pravo nasprotje vihravemu dosedanjemu županu. Tudi v zasebnem življenju je umirjen, izjema je le salsa, pri kateri pride do izraza tudi njegova vročekrvna plat. Da res ne goji zamer, je pokazal s tem, da je bil poročna priča svojemu nekdanjemu dekletu.

Začel v študentski politiki

Z 42 leti ima le dve leti več kot Boris Popovič, ko je prvič postal prvi mož koprske občine.

Z družino, partnerko Tamaro in dvoletno hčerko Tinkaro živi v nadstropju družinske hiše v Tribanu - prek Vanganelske doline s Popovičem tako rekoč gledata drug proti drugemu. Mama Alferija je književnica in pesnica v istrskem narečju, oče Boris je agronom.

V javno življenje je prvič zakorakal kot voditelj radijske oddaje Aleš sam doma na Radiu Capris, s katero je vztrajal skoraj dve desetletji.

Po izobrazbi je Bržan diplomirani inženir tehnologije prometa, prav v Piranu pa se je prvič srečal z mladinsko politiko.

S prijatelji je koprski klub študentov postavil na nove temelje, razvil kopico projektov, med drugim tudi Oživelo ulico, ki je prerasla v tradicionalno prireditev. Vešče komuniciranje in pogajalsko-sodelovalne politične sposobnosti je pokazal pri vodenju Mladinskega sveta Mestne občine Koper, kar ga je pripeljalo tudi do položaja generalnega sekretarja Študentske organizacije Slovenije med letoma 2007 in 2009.

V tej vlogi je izpeljal, denimo, projekt elektronizacije bonov za prehrano.

A je bil tedaj že v poslovnih vodah. Zdaj je direktor podjetja Agencija BM, kreativne komunikacije (prostore ima na Ogrlici), ki se ukvarja z informacijsko tehnologijo, oglaševanjem, poslovnim načrtovanjem in oblikovanjem. Svojo letošnjo volilno kampanjo je tako vodil kar sam.

SMC zapustil na njenem vrhuncu

V politiko se je vrnil leta 2014, ko je kot županski kandidat SMC zapustil dober vtis, a je bil Popovič takrat še nepremagljiv. Bil je tudi med prvimi, ki je Cerarjevo stranko zapustil, razlogi pa so bili podobni tistim, zaradi česar je SMC kasneje doživela pravi osip članstva.

V mestnem svetu je bil konstruktivna opozicija. Ni se oglašal prepogosto, ko se je, pa ni bil ihtav. Med tistimi, ki niso podpirali koprske oblasti, je bil poleg Oljke še najbolj spraven. Držo, da niso vse Popovičeve poteze slabe, je zadržal tudi v predvolilni kampanji in z njo zadel v polno.

Pod svojo zastavo je zbral široko koalicijo

Za udeležbo na županskih volitvah se je odločil pred enim letom, okrog sebe zbral ekipo podobno mislečih posameznikov in pred petimi meseci ustanovil stranko. Da Lista Aleša Bržana še danes nima svojih prostorov ter da sploh ne prejema javnega denarja, priča, v kakšnih razmerah se je spopadel s Popovičevim občinsko-strankarskim aparatom. Presenečenje je bilo že to, da je gladko in z naskokom pred ostalimi kandidati osvojil drugo mesto. Pod svojim plaščem zbrati široko antipopovičevsko koalicijo od skrajne levice do konzervativne SLS je bilo lažje, a se je bilo vseeno potrebno ubraniti napadov ranjenega koprskega župana.

Pred drugim krogom volitev je intenzivno skušal izboljšati javne nastope s sodelovanjem z Inštitutom za politični marketing. Treniral je z Miranom Staričem, ki je v študentskih časih in kasneje v Piranu prijateljeval prav s Sebastjanom Jeretičem, glavnim strategom medijskega nastopanja Borisa Popoviča.


Najbolj brano