Nogometna prihodnost

V Dublinu je ob žrebu kvalifikacijskih skupin za evropsko prvenstvo leta 2020 krovna nogometna organizacija sprejela še nekaj tehtnih odločitev. Za Slovenijo je najpomembnejša, da bo z Madžarsko sogostiteljica prvenstva stare celine za reprezentance do 21 let.

Mladi slovenski reprezentanci (v svetlejših dresih) v naslednjem 
ciklu ne bo treba igrati kvalifikacij, saj bo kot sogostiteljica 
neposredno uvrščena na evropsko prvenstvo leta 2021.  Foto: Leo Caharija
Mladi slovenski reprezentanci (v svetlejših dresih) v naslednjem ciklu ne bo treba igrati kvalifikacij, saj bo kot sogostiteljica neposredno uvrščena na evropsko prvenstvo leta 2021.  Foto: Leo Caharija

DUBLIN > Slovenija bo torej čez tri leta z vzhodno sosedo gostila največje tekmovanje v svoji nogometni zgodovini. Na včerajšnjem zasedanju evropske nogometne zveze nista imeli protikandidata. Slovenija je v skupno kandidaturo vstopila z Ljubljano, Mariborom in Celjem. Otvoritvena tekma prvenstva bo v Sloveniji, finalna pa na Madžarskem. Slovenija bo gostila deset tekem prvenstva, štiri v Mariboru, tri v Ljubljani in tri v Celju. Ob danih infrastrukturnih zmogljivostih bo to največje reprezentančno tekmovanje v nogometu, ki ga lahko Slovenija (kot sogostiteljica) pripravi.

Reprezentančni upi

Pred šestimi leti so se v Sloveniji za evropski naslov potegovale izbrane vrste do 17 let. Evropsko prvenstvo (EP) za mlade reprezentance pa ima daljšo tradicijo in večjo težo. Prihodnje leto med 16. in 30. junijem ga bo moč spremljati v naši neposredni soseščini, potem ko bo EP gostila Italija v navezi s San Marinom. Sklop tekem bodo odigrali v Furlaniji Julijski krajini, na stadionih v Trstu in Vidmu, ki bo gostil tudi finalno tekmo. Po svoje je torej škoda, da se Sloveniji v kvalifikacijah ni uspelo prebiti na razširjen EP z 12 reprezentancami, bo pa zato kot sogostiteljica neposredno uvrščena na 15. zaključni turnir leta 2021.

Liga narodov

Včeraj so v Dublinu izžrebali tudi polfinalna para zaključnega turnirja lige narodov. V prvem se bosta 5. junija prihodnje leto pomerili gostiteljica Portugalska in Švica, v drugem pa dan kasneje Nizozemska in Anglija. Finale bo 9. junija.

Slovenska izbrana vrsta, ki še čaka na potrditev strokovnega štaba, bo tako prvič sodelovala na EP do 21 let. Najbližje je bila uvrstitvi na zaključni turnir leta 2006, ko je pod taktirko Branka Zupana in z vidnim primorskim pečatom morala priznati premoč Nizozemski. Tedanji rod je dal lepo število članskih reprezentantov, ki jih je Matjaž Kek natopopeljal na svetovno prvenstvo leta 2010. Zdaj ga z novo generacijo čaka pohod na evropsko prvenstvo. Žreb je bil prizanesljiv, znan pa je tudi razpored desetih krogov skupine G. Slovenija bo kvalifikacije odprla na prvi pomladni dan, 21. marca v Izraelu, tri dni kasneje pa bo gostila Makedonijo. V preostalih terminih bo igrala takole - Avstrija : Slovenija (7. junij), Latvija : Slovenija (10. junij), Slovenija : Poljska (6. september), Slovenija : Izrael (9. september), Makedonija : Slovenija (10. oktober), Slovenija : Avstrija (13. oktober), Slovenija : Latvija (16. november), Poljska : Slovenija (19. november).

Klubski izzivi

Sicer pa je za Slovenijo oziroma slovenske klube iz Dublina prišla še ena pomembna novica, vezana na leto 2021, ko bo zaživelo tretje evropsko klubsko tekmovanje. Za zdaj ima še delovni naziv evropska liga 2. V njej bodo klubi - z izjemo državnih prvakov - uvrščenih pod 15. mestom nacionalne lestvici klubske uspešnosti v evropskih tekmovanjih. Slovenija ta čas zaseda 31. mesto, kar pomeni, da bi v kvalifikacijah nove evropske lige 2 igrali trije klubi. V skupinski del se bo uvrstilo 32 moštev, zmagovalec pa se bo neposredno uvrstil v evropsko ligo 1, ki bo v tekmovalnem ciklu 2021-2024 prav tako štela 32 klubov.

Liga prvakov ostaja pri formatu, ki so ga vpeljali pred letošnjo sezono, v kateri pa so prižgali zeleno luč za uporabo videotehnologije. Na zasedanju izvršnega odbora Uefe v Dublinu so sklenili, da bodo VAR prvič uporabili že na uvodnih tekmah osmine finala elitnega klubskega tekmovanja, ki bosta na sporedu 12. februarja prihodnje leto. Šest dni prej se bo v Rimu začelo naslednje zasedanje Uefe, ki bo tudi volilno. Edini kandidat za vodenje evropske nogometne družine je dosedanji predsednik Aleksander Čeferin.


Najbolj brano