Miklavič bo iskal zaveznike

Klemen Miklavič bo proti koncu decembra tudi uradno zasedel županski stolček v mestni občini. V prihodnjih tednih se obetajo predvsem pogovori z morebitnimi političnimi partnerji v mestnem svetu v tem mandatu. Miklavič je že napovedal, da bo iskal trdno zavezništvo.

Goriška.si z novim županom Miklavičem (tretji z desne) je 
predsinočnjim praznovala, zdaj se začenja oblikovanje zavezništev.  Foto: Leo Caharija
Goriška.si z novim županom Miklavičem (tretji z desne) je predsinočnjim praznovala, zdaj se začenja oblikovanje zavezništev.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Po burnem volilnem večeru, ki se je za privržence Klemna Miklaviča zavlekel do poznih ur, je jutro prineslo običajen ritem. Časa za analizo volitev je malo, saj se bo treba lotiti dela. Miklavič bo županski položaj uradno zasedel dan po konstitutivni seji, ko bodo njemu in 32 svetnikom potrdili mandat. Pričakuje se, da bo sklicana okrog 20. decembra.

Pogovori z bodočimi partnerji se začenjajo

V teh dneh je bilo veliko ugibanja, kako bo Miklavič vodil občino. Goriška.si je najmočnejša lista s sedmimi svetniki, po pet jih imata SD in SDS, štiri Lista Mateja Arčona, tri Lista Roberta Goloba, po enega pa SAB, Levica, SMC, NSi, ZZP, Lista obrti in podjetništva, DeSUS ter Lista Trnovske in Banjške planote. Miklavič se bo v teh dneh lotil pogovorov z morebitnimi partnerji pri uresničevanju ciljev, ki si jih je zadal z Goriško.si.

Valter Vodopivec

SD

“Če bomo povabljeni, bomo tvorno sodelovali. Nismo pa naklonjeni projektnemu vodenju občine.”

Napovedal je že, da občine ne bo vodil kot njegov predhodnik: “Dinamičnega dogovarjanja iz seje v sejo, kakršnega smo imeli doslej, nočemo, ker to zamegljuje cilje.” Ni pa se izjasnil, ali bo oblikoval koalicijo. “Iskal bom trdna zavezništva prek političnega spektra, v katerih se bom dogovoril za nekaj zelo jasnih ciljev in ukrepov, ki jih bomo zasledovali ne glede na to, kaj bo ostali del agende v tem mandatu. Za celovit razvoj je potrebno trdno zavezništvo.”

SD in SDS za prelom z Arčonovim slogom

Pričakovati je, da se bo lotil pogovorov s širšim krogom list in strank, največjo težo pa bodo imeli z največjimi, torej SD, SDS in Listo Roberta Goloba, z Arčonovo listo bo verjetno teže najti skupni jezik. “Volilci so pokazali svojo voljo, ki jo spoštujemo,” je bil včeraj diplomatski vodja svetniške skupine SD Valter Vodopivec. Potrdil je, da je SD kandidatoma pred drugim krogom predstavila svoja stališča, a se ni dogovarjala o sodelovanju: “Odločali se bomo, če nas bodo povabili.” Glede delovanja mestnega sveta pa je bil jasen: “Smo pristaši oblikovanja koalicije, ki upošteva dobre predloge opozicije. Če bomo povabljeni, bomo tvorno sodelovali. Nismo pa naklonjeni projektnemu vodenju občine, kjer je vse odprto in ni nobenih resnih zavez. Tak sistem je imel dosedanji župan.”

Robert Golob

Lista Roberta Goloba

“V dosedanjih pogovorih smo ugotovili, da nas več stvari združuje kot ločuje. Na deklarativni ravni.”

Tudi predsednik novogoriškega odbora SDS Tomaž Slokar je še previden. SDS je pred drugim krogom podprla spremembo na mestu župana. “Spremembe so vsekakor dobrodošle, od tu naprej pa je stvar novega župana, ali jih bo dejansko prinesel,” je povedal. Tudi on je zatrdil, da so se z Miklavičem pred drugim krogom pogovarjali o načelnih stališčih, a brez kakršnih koli zavez. Kot pravi, so se na načelni ravni prepoznali pri nekaterih stičnih točkah, “kako se bo to konkretiziralo, pa je stvar dogovorov. Izzivov je veliko,” je dejal in poudaril, da se SDS trgovanja iz seje v sejo ne bo šla, saj je treba uskladiti prioritete in jih izvesti. Mednje uvršča racionaliziranje proračunske porabe, projekte infrastrukture na podeželju in bolj prijazno mesto.

Golob: “Vsekakor smo odprti za pogovore”

“Naša lista se v nobenem mandatu ni postavila v apriorno opozicijsko držo. Vedno smo se zavedali odgovornosti do naših volicev. Cilje, za katere so nam zaupali, da jih uresničimo, želimo zasledovati ne glede na to, kdo bo župan,” pa je Robert Golob odgovoril na to, ali bo njegova lista, ki je pred drugim krogom jasno podprla Arčona, po izvolitvi Miklaviča v opoziciji. “Vsekakor smo odprti za pogovore,” je dodal Golob, ki meni, da ni velikih vsebinskih in ideoloških razlik med njegovo listo in Goriško.si: “V dosedanjih pogovorih smo ugotovili, da nas več stvari združuje kot ločuje. Na deklarativni ravni. Težave in dileme se večkrat skrivajo v podrobnostih in v uresničevanju načelnih stališč.”

Tomaž Slokar

SDS

“Spremembe so vsekakor dobrodošle, od tu naprej pa je stvar novega župana, ali jih bo dejansko prinesel.”

Prepričan je, da bo Miklavičev prvi mandat lažji od Arčonovega. Zastavljenih je namreč že veliko projektov, za katere je že zagotovljen denar EU. Največji Miklavičev izziv pa: “Vsekakor povečati učinkovitost občinske uprave. Če Arčonu kaj ni uspelo v minulih osmih letih, je prav to.” Meni, da se v tem skriva del razloga za Arčonov poraz: “Občutek malega človeka, da občinska uprava ni bila učinkovita, je glavni razlog. Seveda v kombinaciji s splošnim nezadovoljstvom in željo po novem, ki nikakor nista značilna le za Novo Gorico.”

Mandat je dobil v mestu, zaveze tudi za podeželje

Miklavič si je odločilno prednost priboril v mestu in okolici, kjer je Arčona premagal za 684 glasov. Pomagalo pa je tudi, da je precej zmanjšal zaostanek na podeželju. Pred drugim krogom je bilo veliko ugibanja, v katerem primeru ima Miklavič, ki je po prvem krogu za Arčonom zaostajal za 1512 glasov, možnost zmage. Da bo v mestu, kjer ima močno bazo privržencev in sta bila po prvem krogu skoraj izenačena, skušal pridobiti odločilno prednost, je bilo jasno, prav tako je bila prednost ulovljiva v primestnih KS, kjer je zaostajal za 245 glasov. Večja neznanka sta bili Trnovsko-Banjška planota in Vipavska dolina, kjer je Arčon v prvem krogu zbral kar 1147 glasov več. Prav v krajih, kjer je ocenila, da lahko precej izboljša rezultat, je Goriška.si pred drugim krogom skoncentrirala obiske in predstavitve programa, kar se je obrestovalo. Miklavič je tam pobral tudi več glasov v prvem krogu izpadlih kandidatov. Na roko pa mu je šlo tudi, da Arčon pred drugim krogom ni bil tako aktiven na terenu, medtem ko je Miklavič z ekipo krepko dvignil tempo, utrjeval neposreden stik z volilci v njihovem okolju in jih prepričeval, da Goriška.si v svojem programu poudarja tudi razvoj podeželja. Miklavič je zmagal s 353 glasovi prednosti. Odločilno prednost si je priboril v Novi Gorici, kjer je z zmago na 13 od 16 volišč dobil 465 glasov več od Arčona (2101 proti 1637), ter v primestnih krajevnih skupnostih (Solkan, Kromberk-Loke, Rožna Dolina), kjer je pridobil dodatnih 219 glasov prednosti in zmagal na sedmih od desetih volišč. A ravno tako pomemben je bil zanj rezultat na podeželju, kjer sicer ni imel velikih možnosti za zmago, a je zaostanek 1147 glasov iz prvega kroga zmanjšal na zelo znosnih 409. To “zapiranje luknje” je bilo prav tako odločilno, da bo zasedel županski stol kot zmaga v mestu in primestju. MM


Najbolj brano