Kmalu ena “črna točka” manj

Občina Pivka, Direkcija RS za infrastrukturo in podjetje Asfalti Ptuj so včeraj podpisali pogodbo za ureditev dveh avtobusnih postajališč in izgradnjo zavijalnih pasov na državni cesti Postojna-Pivka pri Selcah. Gre za že dolgo načrtovano ureditev, ki bo pomembno prispevala k večji prometni varnosti na tem odseku glavne ceste.

Kot je poudaril župan Robert Smrdelj, bodo z naložbo odpravili 
črno točko na glavni cesti proti Pivki.  Foto: Veronika Rupnik Ženko
Kot je poudaril župan Robert Smrdelj, bodo z naložbo odpravili črno točko na glavni cesti proti Pivki.  Foto: Veronika Rupnik Ženko

SELCE > Gradbena dela bodo poleg prenove ceste v dolžini 340 metrov vključevala tudi izgradnjo zavijalnih pasov za Selce in površin za pešce, ureditev avtobusnih postajališč in javne razsvetljave.

Kot je poudaril župan Robert Smrdelj, bodo z naložbo odpravili črno točko na glavni cesti proti Pivki. Na tem nevarnem odseku, kjer vozniki pri levem zavijanju z glavne ceste proti Selcam tvegajo, da se kdo zaleti vanje, je bilo v preteklosti že več prometnih nesreč, tudi s tragičnim izidom. Z ureditvijo bo izboljšana pretočnost, območje pa bo tudi bolj pregledno in varno, saj bodo za umirjanje prometa zgradili tudi sredinski ločilni otok, preko katerega bo prehod za pešce. Občina je na nujnost posega sicer opozarjala že dlje časa, a je direkcija denar zanj zagotovila šele sedaj.

300.000

evrov (z ddv) je vrednost gradbenih del na glavni cesti pri Selcah

Vrednost del znaša dobrih 300.000 evrov. Direkcija bo plačala prenovo ceste, občina pa je prispevala svoj delež 28.000 evrov za projektno dokumentacijo in odkupe zemljišč. Rok za dokončanje del je osem mesecev po podpisu pogodbe, izvajalec pa bo z deli, če bo vreme dopuščalo, začel takoj po novem letu.

Letos je direkcija v državne ceste na območju pivške občine, teh je skupaj 37 kilometrov, sicer že investirala skoraj 3,2 milijona evrov in prenovila 5,3 kilometra cest. Dela na Snežniški cesti v Pivki (prva faza) in na delu ceste Pivka-Ribnica s priključkom za Kal so že končana, dela na odseku ceste Pivka-Parje in del odseka ceste Kal-Neverke pa so v zaključni fazi.

V zvezi z načrtovano obvoznico okrog Pivke pa je direktor direkcije Damir Topolko včeraj napovedal, da bodo prihodnje leto pripravili dokumentacijo, začeli odkupovati zemljišča ter postopke za pridobitev gradbenega dovoljenja, tako da bi leta 2020 že lahko objavili razpis za izbiro izvajalcev del.


Najbolj brano