Dogovarjanja glede podžupanov šele sledijo

Novi izolski župan Danilo Markočič se je v novo jutro kljub poznemu slavju zbudil z bistro glavo in se lotil dela. Konstitutivna seja, na kateri bodo občinski svetniki prvič sedli okoli ovalne mize in si pogledali v oči, bo 20. decembra.

Danilo Markočič, ki se je na nedeljske volitve odpravil v družbi 
otrok in soproge Viljanke, napoveduje pogovore in kompromise. Foto: Zdravko Primožič/FPA
Danilo Markočič, ki se je na nedeljske volitve odpravil v družbi otrok in soproge Viljanke, napoveduje pogovore in kompromise. Foto: Zdravko Primožič/FPA

IZOLA > V Izoli seveda še zmeraj odmeva zmaga Danila Markočiča (Desus), ki je v drugem krogu županskih volitev premagal Evgenija Komljanca (Ponosni na Izolo). Zmaga je prepričljiva, saj je Markočiča podprlo 3350 volilcev (60,88 odstotka), Komljanec pa je prejel krepkih tisoč glasov manj. Zanj je glasovalo 2153 Izolanov oziroma 39,12 odstotka tistih, ki so se v nedeljo odpravili na volišča.

Kmalu pogovori s svetniki

Danilo Markočič pravi, da se še ni odločil, kdo bodo njegovi podžupani. Po statutu jih lahko izbere tri, vendar ne ve, če bo to možnost tudi izkoristil: “Vse je še stvar dogovarjanja. Občinske svetnike bom kmalu povabil na kavo,” je za naš časnik povedal Markočič. Znano pa je, da bo lento enega od podžupanov zagotovo dobil pripadnik italijanske narodnostne skupnosti. Poleg datuma konstitutivne seje je oznanil tudi dan, ko si bosta z dosedanjim županom Igorjem Kolencem predala posle - zgodilo se bo 21. decembra ob 9. uri.

Razdrobljenost občinskega sveta

V občinskem svetu bodo sedeli Aleksej Skok, Romina Kralj, Valdi Morato in Katja Flego (SD), Katica Guzič in Vlado Marič (Desus), Danila Markočiča pa bo nadomestila Lilijana Laganis. Svetniki bodo tudi Dušan Ambrož, Jasna Istenič in Gašper Čehovin (Mef in Izolani), Evgenij Komljanec, Mojca Ferle in Vasilij Žbogar (Ponosni na Izolo), Marko Treskavica in Nataša Čerin (Izola prihodnosti), Dario Madžarevič in Sara Rutar (Izola 2030), Bogdan Gerk, Manca Vadnjal (Izola je naša), Leopold Žolgar (SDS), Leonid Danilovič (Levica) ter Agnese Babič in Enzo Scotto di Minico (italijanska narodna skupnost).

Markočič je zmagal na vseh 15 izolskih voliščih, tudi v Livadah, kjer je v prvem krogu slavil Komljanec. Če se je v prvem krogu na volišča odpravilo 48,46 odstotka volilcev, je bila udeležba v drugem krogu nižja - 41,46 odstotna. Markočič je v prvem krogu prejel 1132 glasov, v drugem pa dobrih dva tisoč več, medtem ko so volilci Komljancu v drugem krogu naklonili tisoč glasov več.

Markočič je očitno osvojil volilce stranke Socialnih demokratov, ki v Izoli domala tradicionalno sodelujejo s stranko Desus, čeprav je treba opozoriti, da je mlajša generacija socialnih demokratov, zbrana okoli Alekseja Skoka, kot župana želela videti Komljanca. Za Markočiča se je odločil še vsaj del volilcev dveh močnih kandidatov iz prvega kroga, in sicer Daria Madžarevića in Milana Bogatiča.

Podjetnikom dovoliti delo

Andrej Jereb, direktor Avto Centra Jereb, meni, da je Izola na prelomnici. Upa, da ne bo prišlo do velikih pozidav, a da bo občinska oblast le uredila zanemarjena, propadajoča področja. “Župan naj si prizadeva za nova delovna mesta z višjo dodano vrednostjo. Poleg turizma vidim možnosti v privabljanju dejavnosti, ki so povezane z novimi tehnologijami. Nam, obstoječim podjetnikom, pa naj omogoči normalne pogoje za delo in naj ne draži ali birokratsko ovira našega dela,” je sklenil Jereb.

Branko Seljak, direktor Hotelov Belvedere, je z izvolitvijo Markočiča zadovoljen, še posebej se mu zdi pozitivno, da novi župan prihaja iz turizma. “Za nas pa je bistveno, da bo mesto še naprej čisto, urejeno in prijazno do njegovih obiskovalcev,” poudarja Seljak.


Najbolj brano