V avtodomu prevažal 14 prebežnikov

Po treh mesecih pripora je 30-letnik iz okolice Krškega lahko zapustil zapor. Zadnje dni septembra so ga bistriški policisti ustavili, ko je sedel za volanom avtodoma, v notranjosti pa je bilo 14 migrantov. Obtoženi je s tožilstvom sklenil sporazum o priznanju krivde, po katerem mu je sodnik prisodil leto in deset mesecev zapora. Odslužil ga bo z delom v splošno korist.

V notranjosti avtodoma je bilo 13 Iračanom in Iranec. Foto: PU Koper
V notranjosti avtodoma je bilo 13 Iračanom in Iranec. Foto: PU Koper

KOPER > Bistriški policisti, ki v zadnjih mesecih prebežnike prestrezajo peš in v različnih vozilih, so zadnji torek v septembru imeli kaj videti, ko so na makadamski cesti, ki iz Hrvaške, iz vasi Mune, vodi pod Starod, ustavili avtodom. Pred njim je peljal črn ford x max. Policisti, ki so opazovali dogajanje na območju državne meje, so takoj posumili, da se vsaj v enem vozilu skrivajo prebežniki.

Skrivali so se v omarah, predalih ...

Avtodom fiat ducato je vozil 30-letnik, kot sopotnik se je z njim peljal še 34-letnik, Fordov x max pa je vozil 25-letni voznik. Ko so pogledali v notranjost avtodoma, so policisti ostrmeli. Prebežniki so se skrivali pod posteljo, v omarah, celo v predalih, nekaj pa jih je sedelo na tleh vozila.

Policisti so vse pridržali in odpeljali na policijsko postajo. V avtodomu se je peljalo 14 prebežnikov, 13 Iračanov in Iranec. Med postopkom so vsi zaprosili za azil. Za prevoz od Hrvaške do Italije naj bi vsak od njih odštel približno 1500 evrov.

Oba voznika in sopotnika so koprski kriminalisti dan po prijetju odpeljali na zaslišanje k preiskovalni sodnici, ki je za oba voznika odredila pripor, za sovoznika pa hišni pripor. Tožilstvo je proti trojici (doma z območja Ljubljane in Krškega) spisalo obtožbo zaradi kaznivega dejanja prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države.

Voznik avtodoma priznal krivdo

Iz pripora sta v začetku minulega tedna pravosodna policista na sodišče pripeljala 30-letnega voznika Denisa R., doma iz okolice Krškega. S tožilstvom je sklenil sporazum o priznanju krivde, s katerim se je dogovoril za leto in deset mesecev zapora, ki ga bo odslužil z delom v splošno korist, ter 5550 evrov denarne kazni. Priznanje krivde je s kratkim “ja” potrdil tudi pred sodnikom Matevžem Grosom.

Višja državna tožilka Barbara Milič Rožman in obtoženčeva zagovornica Monika Mavsar sta v zaključnih besedah sodniku predlagali, da sledi sporazumu in obtoženega obsodi na dogovorjeno kazen.

Sodnik Gros je nato Denisu R. prisodil leto in deset mesecev zapora ter 5550 evrov denarne kazni. Zaporno kazen bo Denis R. oddelal s 1330 urami dela v splošno korist. Sodnik Gros je obtoženemu odpravil pripor, v katerem je bil od konca septembra. Plačati pa bo moral tudi sodne stroške in sodno takso. Sodnik je Denisa R. opozoril, da sodišče v primeru neplačila denarne kazni dva dnevna zneska (prisodil mu je plačilo 185 dnevnih zneskov po 30 evrov) lahko spremeni v dan zapora.


Najbolj brano