Največji teniški skok na svetu!

Dalila Jakupović je bila lani še na 239. mestu WTA lestvice med posameznicami, letos pa se je povzpela vse do 69. mesta. V zadnji sezoni ji je med vsemi igralkami na svetovni lestvici WTA uspel največji skok navzgor. O tem izjemnem napredku, o nastopu za slovensko reprezentanco in o vrnitvi v Koper je Dalila spregovorila tudi na sprejemu ob zaključku sezone, ki so ga zanjo pripravili v TK Luka Koper, katerega članica je postala prav letos.

Cilj Dalile Jakupović v prihodnjem letu je uvrstitev med 50 
najboljših igralk na svetu. Foto: Sandi Jerman
Cilj Dalile Jakupović v prihodnjem letu je uvrstitev med 50 najboljših igralk na svetu. Foto: Sandi Jerman

KOPER > Na Jesenicah rojena in že dobro desetletje v Švici živeča Primorka Dalila Jakupović je bila lani na 239. mestu lestvice WTA, po zelo uspešnem letu pa se ji je uspelo priti vse do 69. mesta. Najbolj odmevna zmaga v izjemni sezone je brez dvomov uspeh proti zmagovalki odprtega prvenstva ZDA Japonki Naomi Osaka (peti na svetovni lestvici). V zadnjem tednu je Dalila v razvrstitvi WTA sicer izgubila nekaj mest, a kot 80. na svetu še vedno ostaja najvišje uvrščena Slovenka. Polona Hrecog je 84., Tamara Zidanšek pa 86.

“Vedno sem se zavedala, da lahko pridem tako visoko. To je bil tudi moj osnovni cilj. Začetek je bil težak, vendar sem v nekem trenutku dobila več samozaupanja, lani novembra pa se je začela pot navzgor. Potrebovala sem čas, da dozorim. Zdaj sem povsem osredotočena na cilj, vse delam precej bolj resno kot prej. Vendar sem si to tudi želela in to me v življenju tudi najbolj veseli. Ko si starejši, si pametnejši,” je pojasnila 27-letna Dalila, ki ji gre zadnje čase zelo dobro tudi med dvojicami, kjer nastopa v paru z Rusinjo Irino Koromačevo. V tej razvrstitvi je trenutno na 49. mestu (Koprčanka Andreja Klepač je na visokem 17. mestu, dolgo let najboljša Slovenka Katarina Srebotnik pa je 22.). “Sama ne bi mogla igrati izključno dvojic, saj me navdihujejo predvsem posamične igre. Sicer te dni že začenjam zadnje priprave na novo sezono, a je po treh tednih premora začetek treningov malce težji. Nastopati bom spet začela na turnirju v kitajskem Shenzenu, sledila bosta turnir v Hobartu na Tasmaniji in odprto prvenstvo Avstralije v Melbournu, potem pa bo že na vrsti Fed cup. S selektorjem Andrejem Kraševcem sva za naslednjo sezono že dogovorjena,” je dodala reprezentantka, ki jo že februarja v Veliki Britaniji čaka tudi priložnost v prvi evroafriški skupini Pokala federacij.

Dalila Jakupović

teniška igralka

“Potrebovala sem čas, da dozorim. Zdaj sem povsem osredotočena na cilj.”

Sicer Dalila Jakupović primorski športni javnosti zaradi dolgoletne odsotnosti najbrž niti ni dovolj poznana. Rojena je bila na Jesenicah in čeprav je potem naslednjih 16 let živela v Ankaranu, se je že kot najstnica z družino preselila v Švico, da bi se lahko poklicno posvetila tenisu. Zanj se je že kot šestletna navdušila pri ankaranskem teniškem klubu ProTen, kasneje pa je nastopala tudi za portoroški klub.

“Franci Hrovat in Ervin Hafner sta na noge postavila klub pri nas v Ankaranu in tam smo začeli, ko je Dalila imela šest let. Vsa ta leta smo ostali prijatelji in to je tudi eden od vzrokov, da smo se spet vrnili na slovensko obalo. Tu smo začeli s tenisom in tu bomo tudi končali,” je povedal Dalilin oče Senad, ki je obenem tudi njen prvi trener, prevoznik in pokrovitelj. Sicer pa vsi v družini Jakupović živijo le za tenis, a za razliko od mnogih drugih staršev športnikov oče pozitivno preseneča s svojo mirnostjo in potrpežljivostjo: “Zmage in porazi, vzponi in padci, vse to so sestavni del športa. Zapomnil sem si, kar je nekoč povedal Brane Oblak in sicer, da je za uspeh potrebno kontinuirano kakovostno delo. Kontinuirano. Delali smo trdo, delali smo tudi napake in prihajali so porazi, a vedeli smo, da se ji bo enkrat odprlo, da bo ves trud poplačan. Dalila je že od mladih nog igrala dober tenis, sedaj pa je postala tudi dobra igralka tenisa.”

Na srečanju ob zaključku uspešne sezone je igralka povedala še, da je zelo vesela, ker se je vrnila domov. Skupaj z očetom sta poudarila, da so razmere za vadbo v slovenski Istri odlične in da bodo odslej čim več priprav opravili tu. Osnovni cilj Dalile Jakupović v letu 2019 je priti med 50 najboljših igralk tenisa na svetu. In tam tudi ostati.


Najbolj brano