Popovič čestital Bržanu za zmago

Po napeti bitki je Aleš Bržan premagal dosedanjega župana za več kot tisoč glasov. Zanj je glasovalo 13.116 volilcev oziroma 52,29 odstotka Koprčank in Koprčanov z volilno pravico.

 Foto: SRDJAN ZIVULOVIC
Foto: SRDJAN ZIVULOVIC

KOPER >“Hvala vsem volilkam in volilcem. Treba bo najprej prespati to noč, zbrati misli in začeti delati, zato, da bomo imeli takšno občino, kot si je želimo. Najprej bo treba urediti politični sistem, poiskati podobnosti s političnimi akterji,” je Aleš Bržan dejal v svojem prvem odzivu na volilno zmago v bitki za koprskega župana.

Napoveduje, da se bo najprej pogovoril z zaposlenimi na občini. Kot pravi, velikih rošad ni pričakovati, treba pa bo zagotoviti strokovnost v vodstvih občinskih zavodov.

Popovič pravi, da ne bo več kandidiral

Medtem je bilo v tradicionalnem Popovičevem taboru v Žusterni zelo napeto. Prvič doslej v 16 letih v Snack baru ni bilo veselja. “Kaže, da smo izgubili. Čestitam zmagovalcu. Bili bomo konstruktivna opozicija. Še naprej bomo skupaj, saj ste 16 let lahko računali name 24 ur na dan in tako bo tudi naprej,” je bila prva izjava izjava poraženca, dozdajšnjega župana Borisa Popoviča. Pravi, da v kolikor bodo opazili, da se razvoj mesta ustavlja ali nazaduje, bodo na to tudi opozorili.

Meni, da je Koper “pravljično mesto”, na katerega so bili vsi ponosni, zato upa, da bo tudi prihodnja politična opcija skrbel, da bo tako ostalo tudi v prihodnje. Popovič je ob tem vnovič opozoril na nekorektno kampanjo, ki so jo po njegovih besedah krojili nekateri posamezniki v ozadju zmagovalca Aleša Bržana. Podporniki so se s težavo sprijaznili z rezultatom. “Tega pa res nisem pričakoval,” je bila besedna zveza, ki je krojila vzdušje v štabu v lokalu v Žusterni. Skandirali so njegovo ime in kar niso mogli verjeti, da njihov idol ni uspel prepričati dovolj volilcev.

Popovič pravi, da je bil pripravljen na obe različici. “Podal se bom v podjetniške vode,” napoveduje. “To znam in ne bo mi težko,” pravi. Prepričan je, da mu je precej škode naredila mantra, ki so jo v kampanji vztrajno ponavljali nasprotniki v sodelovanju z mediji, namreč, da je težava v njegovem značaju. “Pa tudi, ko so ves čas govorili, da nisem nič naredili za zaledje. To seveda ni res. Tega sploh ni mogoče narediti čez noč. In to bodo ljudje kmalu opazili. Mislim, da se nam obetajo težki časi,” pravi.

Njegov nasvet Bržanu pa je, naj nemudoma zaviha rokave in začne delati, ker so se končali časi, ki jih je bil vajen do zdaj. Čez štiri leta pa se ne namerava vrniti v župansko bitko. To obdoje se je zanj, kot kaže, dokončno sklenilo.

Zaradi tesnega rezultata je bilo zelo napeto

Dolgo časa je med obema kandidatoma, ki sta se pred drugim krogom sestala na približno desetih soočenjih, pri štetju glasovnic potekal mrtvi tek. Izzivalec Aleš Bržan, ki je v prvem krogu sicer zbral zgolj 30 odstotkov glasov, a ga je nato podprlo kar devet županskih kandidatov, ki se niso uvrstili v drugi krog, je od začetka prevzel vodstvo. A je bilo to zelo tesno in nikoli ni preseglo štirih odstotkov glasov. Bolj ko je občinska volilna komisija objavljala rezultate iz posameznih volišč, bolj je napetost naraščala.

V Bržanovem taboru v pivnici Emonec v Šalari se je zbiralo vedno več podpornikov, ki so se že okrog 21. ure veselili zgodovinske zmage, a se je Bržan branil vseh čestitk, češ da še ni znanih končnih rezultatov. Njegovi sodelavci so bili zaskrbljeni predvsem zaradi glasovnic iz predčasnega glasovanja, ki so jih v skupni rezultat prišteli šele nekaj pred 22. uro. Te so bile pričakovano v prid Popoviču (približno 1911:785), s čimer je rezultat praktično izenačil, nato pa je pri zadnjih voliščih (tako je bilo tudi v prvem krogu) Bržan dobil bistveno več, tako da je na koncu zmagal s približno 1200 glasovi prednosti.


Najbolj brano