Regija kulinaričnih doživetij

Sekcija za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) je v začetku tedna v Portorožu priredila 11. srečanje svojih članov. Odlično obiskana prireditev z razprodanimi dogodki je bila tokrat v pomembni meri usmerjena k mladim in v prihodnost, s težnjo, da bi Slovenija postala regija kulinaričnih doživetij.

Milan Graj, gostitelj na gradu Socerb Foto: Jaka Jeraša
Milan Graj, gostitelj na gradu Socerb Foto: Jaka Jeraša

Ugledni kuharski mojster Janez Bratovž iz restavracije JB v Ljubljani je zadovoljen, ker se uresničuje njegova napoved o Sloveniji kot kulinarični destinaciji prihodnosti. V Portorožu je poudaril, da se je zavezal trdemu in poštenemu delu, kar je dolgotrajna pot do uspeha. Pravi, da je v slovenskem gostinstvu treba izboljšati kakovost na vseh ravneh in zagotoviti čim več slovenskih živil, tudi za ceno podražitev storitev.

“Kuhar si ali pa nisi, ne moreš biti nekaj vmes,” pa pravi Bratovžev mlajši kolega Bine Volčič (Monstera bistro, Ljubljana). Poudarja, da delajo za skupen cilj, zadovoljnega gosta, ki ga je najlepše videti v polni gostilni.

Spodbujanje mladih za gostinske poklice

Blaž Cvar, ki vodi sekcijo za gostinstvo in turizem, poudarja, da mora Slovenija postati dežela kulinaričnih doživetij, da bi dosegli odmevnost naziva Evropska gastronomska regija, ki ga bo nosila v letu 2021. Napoveduje osvežitev in oživitev blagovne znamke Gostilna Slovenija, kot največjo zagato pa izpostavlja kadrovske probleme. Okrcal je deregulacijo gostinskih poklicev, ki je dosegla nasproten učinek od želenega in povedal, da so pristojnim posredovali niz predlogov za izboljšanje okolja, v katerem bi dobili kakovostno delovno silo. Zdaj, pravi, z uvozom delavcev gasimo požar, s kolegi pa je složno ugotovil, da je prava rešitev spodbujanje mladih za odločanje za gostinske poklice.

Ob pomanjkanju delovne sile malo gospodarstvo pestijo birokratske ovire, predlogi zastopnikov pa niso prav slišani, zato je predsednik OZS Branko Meh zadovoljen, da v vladi napovedujejo imenovanje državnega sekretarja za malo gospodarstvo, “ki bo naše predloge posredoval ministru in jih bomo skupaj reševali.”

Stanovska priznanja za kakovost in okrogle jubileje

Tudi na letošnjem srečanju so, tako kot vsako leto, na večerni svečanosti podelili stanovska priznanja za kakovost gostinske ponudbe in jubilejne nagrade. Med 13 prejemniki priznanj sta dve šli na Primorsko. Za ohranjanje tradicije ter skrb za zdravo in kakovostno prehrano gostov jo je prejela gostilna Štirna iz Opatjega sela, ob njih pa še Milan Graj, gostitelj na gradu Socerb, orlovskem gnezdu na Kraškem robu. Graja, sicer Prekmurca na Primorskem, so pohvalili, ker si s sodelavci prizadeva za vrhunska kulinarična doživetja za njihove goste, da je grad Socerb, ki je njegova ljubezen, gostil številne vrhunske dogodke in postal pomembna točka slovenskega turizma. Graj je na Socerbu v minulih desetletjih stregel dolgi vrsti državnikov in tudi kronanim glavam.

Priznanji za kar 50 let neprekinjenega delovanja sta letos prejeli dve slovenski gostilni, primorska Pri Križmanu iz Tubelj pri Hrpeljah in gorenjska Ančka iz Šenčurja. Za 30 delovanja so priznanja dobili tudi Patricija Furlan (Ošterija Branik), Jadranka Jesenik (Študentska menza, Koper), Darko Rodica (Za gradom, Koper), Mirko Tomšič (Pri Tomšiču, Sermin), Ćenan Ismaili (Center, Sežana), Eran Durmiši (Dehar, Koper) in Izidor Bizjak (Pri Marjotu, Gonjače).


Najbolj brano