Železnice začele s spletno prodajo vozovnic

Slovenske železnice so včeraj začele vozovnice prodajati tudi prek spleta. Kupiti jih je mogoče prek njihove spletne strani, do konca prihodnjega tedna pa bo uporabnikom na voljo tudi mobilna aplikacija.

Potniški promet naj bi po letu 2020 postal podoben tistemu, kar si 
potniki želijo.   Foto: STA
Potniški promet naj bi po letu 2020 postal podoben tistemu, kar si potniki želijo.  Foto: STA

LJUBLJANA > Slovenske železnice (SŽ) svojim potnikom omogočajo spletni nakup vozovnic v notranjem prometu. Kdor bo kupil vozovnico prek interneta, bo moral sprevodniku na vlaku pokazati QR-kodo nakupa, natisnjeno na papirju ali povečano na zaslonu pametnega telefona.

Na možnost nakupa vozovnic za vožnjo v mednarodnem prometu bo treba počakati še leto, največ dve, obetajo pristojni. Tako pri nas kot v drugih državah je namreč treba še vzpostaviti sistem povezovanja podatkov.

Novi vlaki, wi-fi in kartomati

Uvedba v tujini že zelo uveljavljene možnosti spletnega nakupovanja vozovnic je le ena v vrsti posodobitev, ki jih načrtujejo Slovenske železnice. Trenutno poteka prenova železniške infrastrukture v več delih države, v teku pa je tudi nakup novih potniških vlakov. Pogodbe za nakup prvih 26 vlakov so podpisali aprila, do septembra prihodnjega leta bodo nakup verjetno razširili še na dodatnih 26 vlakov. S ciljem, da bi do leta 2023 v celoti prenovili potniški vozni park, bodo obnovili nekatere vagone.

32 vlakov bodo do konca prihodnjega leta opremili z brezžičnim internetom. Vlaki, ki jih kupujejo na novo, bodo to opremo že imeli.

SŽ bodo objavile tudi razpis za nakup kartomatov. Te bodo namestili na postaje, kjer je prometa zelo malo, in na postaje, kjer ga je zelo veliko.

Povečanje števila potnikov po letu 2020

“V naslednjem letu ne pričakujem bistveno več potnikov, pričakujem pa jih v letu 2020, ko bodo končani infrastrukturni projekti, tukaj pa bodo tudi že skoraj vsi novi vlaki,” se tega, da bo šele kombinacija različnih ukrepov povečala privlačnost vožnje z vlakom, zaveda direktor potniškega prometa pri SŽ Boštjan Koren. “Žal potniški promet ni takšen, kot bi si želel,” pritrjuje kritikom sedanjih razmer.

V strategiji posodabljanja potniškega prometa načrtujejo, da bodo po letu 2025 z vlaki prepeljali približno 22 milijonov potnikov. Zdaj jih prepeljejo 14 milijonov na leto. Koren se strinja, da je postavljeni cilj velik zalogaj, a ga po njegovem ni nerealno doseči.


Komentar novinarja

Jana Krebelj

Vozi me vlak ...

Zakaj šele zdaj? Vodilni na Slovenskih železnicah so, še preden smo novinarji terjali pojasnilo, sami odgovorili na to vprašanje. Seveda so ga pričakovali, kajti uvedba spletne prodaje vozovnic konec leta 2018 resnično ni nekaj, s čemer bi prehiteli čas. Odgovor Slovenskih železnic je: ker so šele zdaj izpluli iz rdečih številk in imajo dovolj denarja, da se lahko posvetijo potnikom. Potniki, ki so bili leta na stranskem tiru, naj bi kmalu dočakali preporod sistema in uvedbo ...

Preberi več

Najbolj brano