V Venerinem objemu

Konkurenčnost proizvajalcev aparatov zadnja leta dopolnjujejo tudi izdelovalci objektivov. Zdaj že uveljavljene cenejše korejske objektive vse bolj močno izpodrivajo kitajski izdelki. Med njimi izstopa podjetje Venus Optics, ki podira mejnike standardov. V njihovi paleti izjemnih objektivov smo preizkusili najbolj širokokotnega laowa 9mm zero-D.

Pogled v krošnje v mestnem parku Foto: Leo Caharija
Pogled v krošnje v mestnem parku Foto: Leo Caharija

V vsega petih letih, odkar je podjetje Venus Optics začelo delovati, se je uspelo zavihteti med ene najbolj iskanih proizvajalcev objektivov. Laowa 9mm f/2.8 zero-D je izdelan za aparate s tipalom izreza APS-C, to so fujifilm X, sony E, canon EF-M.

Pri Venus Optics izdelujejo tudi objektive z nastavki nikon, pentax, MFT ter drugimi. Poudariti je treba, da imajo objektivi laowa le ročno ostrenje in ročno zaslonko. Ultra širokokotni objektiv laowa 9mm, ki zajema 113-stopinjski kot, je zato najširši objektiv s skoraj nično distorzijo oziroma ukrivljenostjo linij. Lahkost in majhne dimenzije objektiva so idealne lastnosti za uporabo na brezzrcalnih fotoaparatih ter v kombinaciji z vse bolj popularnimi elektronskimi stabilizatorji. Zaradi konstrukcijske izvedbe z dvema asferičnima in tremi zelo nizko disperzijskimi elementi, ki izjemno učinkovito odstranijo pojav kromatske aberacije (optična napaka zaradi različnega loma svetlobe), je omogočena neverjetna ostrina po robovih s skoraj nično ukrivljenostjo slike. Takšen objektiv je idealen za arhitekturno, astro fotografijo, fotografijo prostorov, naravo, reportažno fotografijo ...

Nova Gorica, mlado zeleno mesto, se je ravno v dneh, ko sem preizkušal objektiv, preoblačilo v tople jesenske barve. Ne glede na barve pa sem zaradi izjemnega širokega kota objektiva lahko spoznaval tudi mestne arhitekturne zanimivosti.

Kljub jesenskemu vremenu se mi je med testiranjem objektiva nasmehnilo tudi nekaj sonca, a najbolj sem bil vesel jasne noči. Le nekaj minut je bilo dovolj, da je laowa skupaj z fujiem X-T3 posrkala dokaj svetlo zvezdnato nebo nad Vipavsko dolino in tako dokazala, kaj zmore tak dvojec v temi. Vse sem posnel v jpeg zapisu in na posnetkih opravil minimalne korekcije. Le nočnega sem zaradi prevladujoče teme obdelal z aplikacijo Snapseed.

Ob tem gre zahvala ekipi spletne trgovine Fotoklik, ki nam je trenutno najbolj vroč objektiv posodila v preizkus. Objektiv je vrhunsko izdelan in kot tak ponuja vrhunske rezultate, zato ga je že marsikatera spletna stran, ki se ukvarja z testiranjem objektivov, ocenila zelo visoko. Cena venerinega ultra širokokotnega objektiva ni tako “široka”, kot je njegov kot. 519 evrov, kolikor objektiv stane, je odlična cena v primerjavi s tistim, kar bo zaobjel na tipalo vašega aparata.


Najbolj brano