Miodrag Kostić fokusiran na nakup Istrabenzovih hotelov

“Izvajamo le aktivnosti za ohranjanje vrednosti našega deleža v Hotelih Bernardin. Zdaj smo fokusirani na nakup Istrabenzovih hotelov,” so včeraj povedali v MK Group Miodraga Kostića. Vse kaže, da so kupili dodatne delnice Hotelov Bernardin in zamešali štrene Savi. Njena prevzemna ponudba za Bernardin se je iztekla v sredo, a menda se ni vse izšlo po njenih pričakovanjih.

Danes bo znan izid prevzemne ponudbe za Hotele Bernardin. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Danes bo znan izid prevzemne ponudbe za Hotele Bernardin. Foto: Tomaž Primožič/FPA

PORTOROŽ > Danes bo znano, kako se je razpletla ponudba Save za prevzem Hotelov Bernardin. V vsakem primeru bo uspešna, saj Sava ni določila prevzemnega praga. Toda načrti se ji niso povsem izšli. Vse kaže, da preostalih delničarjev ne bo mogoče iztisniti iz lastništva in Hotelov Bernardin pripojiti k Savi.

Sava, ki je že 38-odstotna lastnica teh hotelov, je konec oktobra objavila prevzemno ponudbo, pri kateri je delovala usklajeno s preostalimi državnimi lastniki: DUTB, Zavarovalnico Triglav in Kadom. Skupaj so že obvladovali 76 odstotkov Hotelov Bernardin. Sava je kot prevzemnik za delnico hotelov ponujala 1,26 evra.

Še več hotelov?

Srbski poslovnež Miodrag Kostić je prek svojih podjetij že lastnik hotela Kempinski v Portorožu in istoimenskega turističnega kompleksa v Savudriji. Ima tudi tretjinski delež portoroškega letališča, letos pa je prevzel upravljavske vzvode v Gorenjski banki. Po poročanju portala Siol.net naj bi se zdaj zanimal še za nakup 41,7-odstotnega deleža v Savi, največje turistične skupine v Sloveniji. Ta delež je od leta 2016 v lasti ameriškega sklada York Global Finance Offshore.

Ne vse po načrtih Save?

S ponudbo, ki se je iztekla v sredo, je naveza merila na 24-odstotni delež v Hotelih Bernardin, Sava pa je pričakovala, da bo svoj delež povečala tako, da bi presegla 50-odstotnega.

A slišati je, da delnic niso prodali vsi nedržavni delničarji. Vse kaže, da prevzemne ponudbe ni sprejela Gorenjska banka, ki jo prek svoje AIK banke obvladuje srbski poslovnež Miodrag Kostić. Gorenjska banka ima v lasti dobrih devet odstotkov Hotelov Bernardin. Iz te banke so včeraj sporočili le, da aktivnosti, ki se nanašajo na prodajne postopke, ne komentirajo.

Kostić tako lahko prekriža načrte prevzemnikom, sploh če držijo informacije, da mu je prek svoje srbske borznoposredniške družbe uspelo odkupiti še dodatne delnice Hotelov Bernardin. V MK Group so v zvezi s tem povedali, da izvajajo le aktivnosti za optimizacijo in ohranjanje vrednosti njihovega deleža v Hotelih Bernardin, da pa so njihova tarča drugi hoteli - Istrabenzovi sredi Portoroža.

Noga med vrati za pripojitev Hotelov Bernardin k Savi

Če Savi in z njo usklajenimi družbami ne bo uspelo doseči 90-odstotnega lastništva, ne bodo mogli iztisniti preostalih delničarjev. Z več kot desetodstotnim paketom delnic bi lahko Kostić oziroma z njim povezane družbe tako blokirale pripojitev Hotelov Bernardin k Savi.

To bi lahko bila močna karta v rokah Kostića, s katero bi si lahko zagotovil, da bi ga pri prodaji Istrabenzovih hotelov resno upoštevali. Za Istrabenzove hotele je namreč oddal nezavezujočo ponudbo. Poleg njega so te hotele pripravljeni kupiti SDH, naveza Kad, Modra zavarovalnica in Sava ter ameriški sklad Bain Capital. Zadnjo besedo pri prodaji bo imela Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki je največji upnik Istrabenza.


Najbolj brano