Kdo bo novembrska osebnost Primorske?

V predzadnjem krogu akcije Osebnost Primorske se za glasove komisije, bralcev in poslušalcev Primorskih novic, Radia Koper, Televizije Koper, Primorskega dnevnika in Radia Trst A potegujejo Lilijana Sulič, ki je že 25 let na čelu projekta Zdrava šola, Josip Osti, gradnik mostov med ljudmi, Matevž Straus, ki bi z dediščino Idrije ustvaril delovna mesta za mlade, in Branko Lakovič, vse življenje predan športu.

Liljana Sulič, socialna delavka na Osnovni šoli Milojke Štrukelj v Novi Gorici, že 25 let prizadevno vodi projekt Zdrava šola. Z njim ozaveščajo učence in starše o zdravi prehrani in pomembnosti kakovostnega bivanja. V zadnjih letih pa se zaradi potreb časa posvečajo tudi duševnemu zdravju. Pod vodstvom Liljane Sulič je Zdrava šola postala nepogrešljiv del šolskega življenja in lokalne skupnosti ter vzor in motivacija drugim šolam, ki so se ji pridružile. Rezultati so odlični.

Josip Osti je prvi prejemnik mednarodne literarne nagrade mesta Koper, poimenovane pont. Založbi Beletrina iz Ljubljane in Annales ZRS Koper sta z njo začeli nagrajevati izjemne literarne dosežke, usmerjene v preseganje meja in gradnjo mostov med ljudmi. Na predstavitvi njegove nove knjige Črna, ki je pogoltnila vse druge barve, se je izkazalo, da je Osti prava izbira za nagrado. Vrhunski pesnik, pisatelj in prevajalec, rojen v Sarajevu in doma v Tomaju na Krasu, je neprecenljiv povezovalec ljudi, jezikov in kultur. Že dvajset let piše v slovenščini.

Kako glasujete?

> Glasovnice bomo v uredništvu Primorskih novic zbirali do četrtka, 6. decembra, opoldne.

> Do srede, 5. decembra, opolnoči bomo zbirali tudi glasove na naši avtomatski telefonski številki 090/936-096. Klic iz stacionarnega omrežja stane 1,29 evra (z DDV).

> Do srede opolnoči lahko glasujete tudi na spletni strani www.primorske.si.

> Glasujete lahko v živo na Radiu Koper danes ob 11. uri, od ponedeljka do srede pa opoldne, s SMS-sporočili na številko 031/636-999 in na elektronski naslov: osebnostprimorske@rtvslo.si.

> Na Primorskem dnevniku lahko glasujete na spletni strani www.primorski.eu/osebnostprimorske. S SMS-sporočili pa na številko 340 1222160.

> Na Radiu Trst A lahko glasujete na: osebnost@rai.it.

Matevž Straus, magister urbane sociologije, je pred slabim desetletjem oblikoval društvo Idrija 2020, ki mesto spreminja v prid vsem generacijam, zlasti pa mladim. Najbolj odmeven in večkrat nagrajen je njihov mednarodni projekt To bo Idrija - mesto, mladi in dediščina. Letos so ga nadgradili v dediščinski laboratorij Heritage Lab, ki predstavlja poslovni model ustvarjanja novih delovnih mest na osnovi dediščine. Med 720 predlogi, ki so prispeli na razpis evropske komisije, so se prebili vse do finala in prve nagrade 50.000 evrov. Enakovredne nagrade so prejele tri ekipe iz treh držav, z njimi bodo idejo prelile v prakso.

Branko Lakovič je že vse življenje, najprej kot novinar Primorskega dnevnika, po upokojitvi pa kot ustanovitelj in urednik spletne strani slosport.org, predan športu Slovencev v Italiji. Je zvest pričevalec in zbiratelj gradiva, avtor številnih publikacij, bil je trener in organizator. Skoraj ni zamejca, ki ga ne bi poznal. V novembru je bil z Združenjem slovenskih športnih društev v Italiji pobudnik postavitve spominske plošče na Stadionu 1. maja v Trstu in slovesnosti ob 60-letnici Slovenskih športnih iger, iz katerih se je razvilo športno gibanje Slovencev v Italiji.


Najbolj brano