Venec-velikan za več svetlobe v življenjih

V nedeljo, na prvo adventno nedeljo, bodo ob 10. uri na ploščadi pred župnijsko cerkvijo sv. Jurija blagoslovili adventni venec, ki bo imel kar desetmetrski premer in 32 metrov obsega.

 Foto: Mirjana Cerin
Foto: Mirjana Cerin

PIRAN > “Ves adventni čas nas bo nagovarjal s svetlobo štirih sveč in sporočilom, da je Jezus luč, ki prihaja v temo našega življenja,” napoveduje župnik Zorko Bajc. Kot pojasnjuje, so člani Turističnega društva (TD) Presmec iz Voličine blizu Lenarta sami izbrali Piran in se tudi sami odločili, da bo ta venec velik desetino največjega venca, ki je pred petimi leti pridobil naziv največjega na svetu. Prireditve se bo udeležila skupina 40 članov društva oziroma podpornikov in tudi župan Lenarta, Janez Kramberger. Ob vencu bo adventno pesem zapel Mešani pevski zbor Georgios.

TD Presmec je nastalo kmalu po letu 1994, ko je ustanovitelj in idejni vodja Jože Vogrin preživel strelski napad islamističnih teroristov v Egiptu, kjer je bil na počitnicah. Zaobljubil se je, da bo vsako leto ob cvetni nedelji izdelal butare, z dobro voljo je motiviral sovaščane, da so z rožami, zelenjem in drugim rastlinjem spletli tudi adventne vence.

Leta 1999 so naredili najdaljšo butaro in leta 2013 največji adventni venec na svetu - iz zelenja, 4500 starih trt ter vej smreke, cipres in jelše. Obsegal je 316,92 metra, v premer je meril 100,85 metra, tehtal je približno 13,5 tone. 40 posameznikov ga je pripravljalo dva meseca, v mrazu, dežju, megli.


Najbolj brano