Ankaranski šotor kot kulturni dom

Šotor, v katerem bodo Ankarančani preživeli mnoge decembrske urice, je skorajda pripravljen. Vrata bo odprl jutri, ko bo zasvetila praznična okrasitev, nakar bodo obiskovalce povabili na drsališče ter na koncert Jure Lesar Tria in Draga Misleja Mefa z NOB.

Delavci so te dni v šotoru napeljali 500 metrov električnih kablov. Foto: Alenka Penjak
Delavci so te dni v šotoru napeljali 500 metrov električnih kablov. Foto: Alenka Penjak

ANKARAN > Lesena jelka, na katero so obesili okraske, ki so jih izdelali ankaranski otroci in šolarji, že stoji na zelenici. Lovilce sanj, izdelane iz čipkastih prtičkov, ki so jih podarile Ankarančanke, so napeli v obroče in bodo z njimi okrasili prireditveni šotor, pripravljeni so tudi okraski iz rabljenih glasbenih zgoščenk. “Prireditve so povezovalni element kraja, z njimi spodbujamo druženje, z dekoracijami izpod rok krajanov pa ustvarjamo občutek domačnosti,” izpostavlja Klavdija Zupan, strokovna sodelavka ankaranske občine.

Za prireditve, ki nastajajo v sklopu Decembra v Ankaranu, je občina namenila 170.000 evrov, od tega šotor, ki ga je postavilo podjetje Petre, stane 17.000 evrov, drsališče prav tako 17.000 evrov, za glasbeni program bodo odštevli 40.000 evrov. V vsoto so všteti stroški programa in honorarji nastopajočim za več kot 40 dogodkov. Lanske prireditve je obiskalo približno 4000 do 5000 ljudi.

“Izkoristek te sicer velike investicije v infrastrukturo je optimalen. Ker v Ankaranu ni primernega prostora, v katerem bi lahko izvajali kulturni program, se bodo v šotor preselili tudi dogodki, ki jih prirejajo osnovna šola, oba vrtca ter lokalna društva in zavodi,” pojasnjuje Zupanova.

V pestrem programu, ki je dosegljiv tudi na spletni strani ankaranske občine, Klavdija Zupan izpostavlja kar nekaj dogodkov. Vrtčevski otroci in prvošolčki se bodo 7. decembra udeležili tečaja salse, 14. decembra bodo dijaki srednje šole Pietro Coppo iz Izole predstavili poligon za avtomobilčke, ki jih s pomočjo nevroloških čelad usmerjajo naše misli. Poseben bo tudi dogodek Italijanska pesem, ki ga 18. decembra prireja ankaranska italijanska skupnost in bo nanj povabila še druge italijanske skupnosti.

Gledalce čakata dve premieri, in sicer Palčica avtorice in lutkarice Nike Solce, ki bo na sporedu 6. decembra, ter Pohujšanje v dolini Sevniški ali Trumf v rokavu, ki bo že to nedeljo.

V glasbenem programu velja poleg uvodnih nastopajočih izpostaviti koncerte skupin MRFY in Koala Voice (14. december), skupin Elevators in Urban&4 (15. december) ali Krkuča konekšon & 3Bote (21. december).


Najbolj brano