Še zadnje prepričevanje pred volilnim molkom

V nedeljo bodo novega župana dobili v treh istrskih občinah. Glede na rezultate prvega kroga nihče od kandidatov ne more biti prepričan v zmago, predvolilna kampanja pa je dodobra razdelila javnost v vseh treh mestih.

Lucijsko kopališče je tudi ena izmed tem v piranski predvolilni 
kampanji. Foto: Nataša Čepar
Lucijsko kopališče je tudi ena izmed tem v piranski predvolilni kampanji. Foto: Nataša Čepar

ISTRA > Razlika med kandidatoma za župana Pirana, Tomažem Gantarjem (Naš kraj - Lista Tomaža Gantarja) in Đeniom Zadkovićem (Gibanje za občino Piran), je bila majhna - Gantar je imel prednost vsega 13 volilnih lističev.

Med drugim smo kandidata vprašali, kaj sta pripravljena ukreniti za lucijsko kopališče, ki ga imajo v najemu Hoteli Metropol in je že dalj časa zanemarjeno in s poškodovano infrastrukturo. “V mojem mandatu smo šli v tožbo, da bi občina spet pridobila kopališče, ki ga je predhodna oblast (z Vojko Štular na čelu, op. a.) oddala Hotelom Metropol za 99 let, kar je bila velika napaka. Te pogodbe nismo mogli prekiniti. Upanje se poraja, če bodo hoteli dobili novega lastnika, s katerim bo morala občina najti ustrezen dogovor. Da bi pred leti vsaj delno zaščitili interes občanov, smo sprejeli odlok, da lahko občina sama vzpostavi red, poskrbi za čistočo in najemniku izstavi račun, če sam ne skrbi za kopališče. Zakaj tega ne izkoristi, ne vem. Lucijsko kopališče bi moralo biti v lasti in upravljanju občine,” je odgovoril Gantar.

Đenio Zadković pravi podobno: “Ogromno občanov in zaposlenih se pritožuje nad delovanjem zdajšnjega lastnika hotela, hrvaškega podjetja Liburnia. Pritožbe nad plažo, ki je obupna, letijo na moj FB profil z vseh strani. Takšno zanemarjanje je nedopustno. Pritegniti bi morali novega, lokalnega, kupca, ki bi rešil tudi to težavo. Ne vem, kako je to možno izpeljati v pravnih okvirih, ampak priobalni pas je občinski.“

SAB podprla Komljanca

Tudi v Izoli rezultati prvega kroga nikogar ne postavljajo v vlogo nespornega favorita. Bo župan postal Evgenij Komljanec, ki so mu volilci v prvem krogu namenili 1155 glasov, ali Danilo Markočič, ki je prepričal 1132 volilcev? Anketa, ki jo je spletno uredništvo Primorskih novic izpeljalo na družbenem omrežju Facebook in je torej nereprezentativna, kaže na premoč Komljanca. Morda bo koga prepričala podpora Stranke Alenke Bratušek, ki jo je včeraj namenila Komljancu, a glede na slabe rezultate, ki jih stranka doživlja v Istri, takšna podpora ne odtehta veliko.

Oba kandidata sta teden sklenila s soočenji v različnih medijih, kjer sta se rada pošalila na račun drug drugega, a vendar jim je uspelo skleniti volilno kampanjo v duhu sodelovanja v dobrobit Izolanov.

Spomnimo, da Evgenij Komljanec načrtuje gradnjo večnamenskega kulturnega centra, ki ne bi bil samo kulturni dom, Danilo Markočič pa napoveduje nov kulturni dom in še obnovo kompleksa Arrigoni, ki bi ga namenil mladim. Ali mu bo uspelo prepričati nekaj sosedov, ki običajno nasprotujejo mladinskim dejavnostim v svoji neposredni soseščini, je drugo vprašanje.

Komljanec odločno nasprotuje novim stanovanjsko-apartmajskim gradnjam ob morju, denimo na območju Delamarisa, Markočič ni tako odločno proti.

Spremembe zaradi sloga vladanja

V Kopru, o katerem smo tudi v Primorskih novicah največ pisali (intervjuja z obema kandidatoma sta objavljena na 16. in 17. strani), je glavno razhajanje med kandidatoma v načinu vodenja in upravljanja javnih zadev. Aleš Bržan, ki ga podpira tudi devet kandidatov, ki so izpadli v prvem krogu, zagovarja dialog, participatorni proračun in vključevanje ljudi v odločanje občinskih organov.

Aktualni župan Boris Popovič stavi na učinkovitost svojega vodenja in uveljavlja svojo vizijo ne glede na kritike posameznih okolij in skupin. Javnost je bila zelo kritična nad njegovo zlorabo javnega denarja v predvolilne namene, v zadnjih dneh pa je razdelil še nekaj predvolilnih bonbončkov v obliki brezplačnega parkiranja, obljubljene božičnice za delavce Marjetice ... Kampanja sicer poteka predvsem na družbenih omrežjih in na javnih soočenjih. Poznavalci sicer napovedujejo tesen izid, saj ima zdajšnji župan trdno jedro zvestih podpornikov, na drugi strani pa si veliko Koprčanov želi spremembe, saj je nezadovoljnih z njegovim slogom vladanja.

Za vse tri občine sicer velja, da so boji za županski stolček odprti, tako da zmagovalci zagotovo ne bodo znani takoj po zaprtju volišč, temveč bo nanje potrebno počakati nekaj ur.


Najbolj brano