Padla še ena ovira za obnovo Maestosa

Vlada je včeraj podelila Holdingu Kobilarna Lipica stavbno pravico in mu s tem omogočila začetek prenove hotela Maestoso. Določila pa je tudi sejnine in ne prav skromne nagrade članom nadzornega sveta holdinga.

Vlada je včeraj holdingu Kobilarne Lipica podelila stavbno pravico 
in mu tako omogočila začetek obnove hotela Maestoso. Foto: Helena Race
Vlada je včeraj holdingu Kobilarne Lipica podelila stavbno pravico in mu tako omogočila začetek obnove hotela Maestoso. Foto: Helena Race

LIPICA > Vlada, ki deluje kot skupščina družbe Holding Kobilarna Lipica d.o.o., je včeraj dala soglasje k ustanoviti odvisne družbe Kobilarna Lipica d.o.o.. Ta bo, kot je predvidel že zakon, delovala pod okriljem holdinga, njena glavna naloga pa bo skrb za konje in vse, kar je v Lipici z njimi povezano. Nad delom kobilarne bo bdel nadzorni svet holdinga, ki bo kot podaljšana roka skupščine zagovarjal interese lastnice - države. Tako holding kot kobilarna sta namreč v stoodstotni lasti države.

V lasti države so tudi vse nepremičnine v Lipici, zato je vlada včeraj s Holdingom Kobilarna Lipica sklenila pogodbo o ustanovitvi stavbne pravice in s tem holdingu omogočila, da nastopa v vlogi investitorja. To so predvsem nepremičnine, namenjene izvajanju turistične dejavnosti. Ostale, predvsem tiste, namenjene izvajanju javne službe reje lipicancev, pa tudi stavbe, poti in drugo splošno infrastrukturo Lipice, je država dobro obnovila v preteklih letih. Za dvig kakovosti turistične ponudbe pa so nujni tudi posegi v turistično infrastrukturo, pravijo na ministrstvu za gospodarstvo, ki bdi nad Lipico.

Nadzornikom 150 evrov sejnine in do 3500 letne nagrade

Vlada je včeraj določila tudi sejnine za člane nazornega sveta Holdinga Kobilarne Lipica. Za udeležbo na seji bo vsak prejel 150 evrov bruto, za dopisno sejo 20 odstotkov manj. Poleg sejnin bodo člani nadzornega sveta prejeli tudi osnovno plačilo za opravljanje funkcije v višini do 3.500 evrov bruto na leto, predsednik pa še doplačilo v višini polovice tega zneska. Predsednik nadzornega sveta je Marko Drofenik, namestnik Janez Vertačnik, člani pa Pavle Hevka (vsi trije zastopajo državo), Matjaž Tomšič in Andreja Ličer Čehovin, ki zastopata zaposlene, šesti član, ki ga minister imenuje na predlog sežanske občina, naj bi postal Davorin Terčon.

Prvi bo na vrsti za prenovo hotel Maestoso, za katerega je vlada že odobrila skoraj deset milijonov evrov, v Lipici pa pripravili načrte. Po napovedih direktorice holdinga Lorele Dobrinja izpred nekaj mesecev naj bi s prenovo začeli že novembra in jo končali pred prihodnjo turistično sezono, a se bo začetek zavlekel, tudi zaradi formalnih ovir, ki jih je vlada z včerajšnjim sklepom odpravila.


Najbolj brano