Tik pred ciljem utonil v Reki

Prek morja in kopnega se je nekaj tisoč kilometrov prebijal proti obljubljenem Zahodu, nato pa pred pragom želenega cilja utonil v mrzli Reki. Za alžirskega mladeniča se je pot proti Italiji včeraj zjutraj tragično končala pri Topolcu na Bistriškem. V Reko sta zaplavala dva migranta, eden je omagal in utonil.

Gladino reke so pregledovali  člani rafting kluba Mrzla uoda. Foto: PGD Ilirska Bistrica
Gladino reke so pregledovali člani rafting kluba Mrzla uoda. Foto: PGD Ilirska Bistrica

TOPOLC > Tragična usoda mladega ilegalnega prebežnika se je začela zapletati včeraj, nekaj minut pred osmo uro zjutraj, ko so policisti pri vasi Topolc opazili večjo skupino migrantov. Ti naj bi se menda prebijali od Ilirske Bistrice proti Globovniku, nato pa naj bi se obrnili in začeli bežati nazaj proti jugu, proti Topolcu. Migranti naj bi nato prečkali glavno cesto in nadaljevali pot proti Zarečju, vendar so naleteli na reko Reko.

Večina naj bi se jih ustavila, dva pa naj bi zaplavala v mrzlo vodo. Eden je reko preplaval, drugi pa je izginil pod gladino. Takrat naj bi ostali migranti začeli kričati in klicati na pomoč, nekaj minut kasneje naj bi na prizorišče že prihiteli prvi policisti. Ti so ob reki našli šest Alžircev, ki so jim hiteli pripovedovati, da je eden od njih izginil pod gladino reke.

Druga žrtev med migranti na Primorskem letos

To je že druga žrtev med prebežniki na Primorskem. Spomladi je v vrtači ob glavni cesti med Hrušico in Obrovom omagal 54-letni Libanonec. Njegovo truplo so sredi poletja našli cestarji, ki so urejali brežine.

Iskali so ga tudi potapljači

Policisti so takoj sprožili reševalno akcijo in poklicali na pomoč okrepitve, bistriške gasilce, pripadnika civilne zaščite in člane rafting kluba Mrzla uoda. Poklicali so tudi tri potapljače podvodne reševalne službe. Dokler so čakali nanje, so s čolnom in peš pregledovali širše območje rečne struge, kjer naj bi izginil mladenič. Včeraj je bila reka - kljub deževju v minulih dneh - mirna.

Ob pol enih so potapljači z žalostno novico prekinili negotovost. Pod gladino Reke so našli truplo pogrešanega Alžirca. Na kraj so prihiteli tudi bistriški reševalci z dežurno zdravnico, ki je lahko le potrdila smrt mladeniča.

Identitete utopljenega še niso ugotovili

S policije včeraj niso sporočili, koliko je bil mladenič star in od kod je bil doma. Glede na to, da je potoval s skupino Alžircev, je šlo najverjetneje za mlajšega alžirskega državljana. Zakaj ni uspel preplavati Reke, verjetno ne bo nikoli nihče ugotovil, je bila pa Reka včeraj zelo mrzla in zelo globoka. Policisti bodo zdaj ugotovili identiteto utopljenega. Ob tragičnem dogodku so se včeraj s koprske policijske uprave zahvalili številnim policistom in prostovoljcem, ki so se trudili najti in rešiti prezeblega mladeniča.


Najbolj brano