Preživijo, a hočejo tudi živeti

V Istri je veliko stanovanj, a kljub temu brezdomec Emil, ki si uspešno utira pot v urejeno življenje in prek Rdečega križa končuje program nastanitvene podpore, stanovanja nikakor ne more najeti. Ima denar za najemnino, podporo strokovnih delavcev, in kljub temu vrata najemodajalcev ostajajo zaprta.

Brezdomcu Emilu (desno) so prisluhnili tudi (z desne) Bojan 
Kuljanac, Ines Kvaternik, Stanislav Mahne in Timotej Pirjevec. Foto: Alenka Penjak
Brezdomcu Emilu (desno) so prisluhnili tudi (z desne) Bojan Kuljanac, Ines Kvaternik, Stanislav Mahne in Timotej Pirjevec. Foto: Alenka Penjak

KOPER > “Moje izkušnje so zelo boleče in ne govorim samo v svojem imenu, ampak v imenu vseh brezdomcev, ki so sposobni novega začetka. Le občina in stanovanjski sklad nam lahko pomagata, da rešimo svoje težave,” je o tem, da je brez občinske subvencije domala nemogoče plačati tržno najemnino in obratovalne stroške, spregovoril Emil, udeleženec strokovnega posveta Živeti ali preživeti, ki so ga včeraj priredili koprski Rdeči križ, Nacionalni inštitut za javno zdravje in društvo Svit. Rešitev se zdi preprosta, pa ni. Udeleženci strokovnega srečanja brez izjeme opozarjajo, da socialno ranljive skupine, ki jih okolje po možnosti še pozna, težko najamejo stanovanje, četudi jim ob strani stoji strokovna, zaupanja vredna oseba, ki zanje zastavi tudi svojo besedo. Najemodajalci v Istri imajo veliko raje študente in turiste.

Rdeči križ Koper, ki vodi zavetišče za brezdomne osebe v Kopru, ima dve bivalni enoti, v njih pa nameščenih osem ljudi. Vsi so domala pripravljeni na samostojno življenje in si želijo zasebnosti. Težava je, da bodo nekateri kmalu zaključili 18 mesecev dolg program nastanitvene podpore in bi bivalno enoto morali zapustiti, vendar nimajo kam. “Iščemo rešitve,” ostaja optimistična Mojca Klun, strokovna delavka in vodja zavetišča Rdečega križa Koper.

V Ljubljani društvo Kralji ulice uspešno sodeluje s stanovanjskim skladom ljubljanske občine. Hana Košan in Bojan Kuljanac sta pojasnila, da so od sklada vzeli v najem že osem stanovanj, vanje pa namestili svoje uporabnike. Najemnina je seveda primerno nižja od tiste, ki vlada trgu najemniških stanovanj.

V Mariboru so Kralji ulici že dosegli podobne uspehe, v Kopru pa razen vizij in želja otipljivih rezultatov še zmeraj ni. Stanovanjski sklad stanovanj nima in kaže, da sprememb ni pričakovati. Igor Franca iz Javnega stanovanjskega klada Koper pravi, da prostih stanovanj ni in rešitve, kako pomagati brezdomcu Emilu in ostalim ljudem v podobnih stiskah, nima. Timotej Pirjevec, vodja urada za družbene dejavnosti in razvoj na koprski občini, pa poudarja, da bodo tudi v prihodnje podprli izvajalce dobrih programov.

Ines Kvaternik, raziskovalna sodelavka Nacionalnega inštituta za javno zdravje, pritrjuje, da najemodajalci niso pripravljeni v dolgotrajni najem sprejeti osebe s stigmo nekdanjega brezdomca. “Zmanjševanje škode je učinkovit način reševanja težav socialne izključenosti brezdomnih, saj ima človek z manjšimi zdravstvenimi in socialnimi težavami zaradi posledic uporabe drog boljše možnosti za ponovno vključevanje v družbo in tudi za delovanje v njej,” zagotavlja sogovornica.

“Uspešno preventivno skupnostno delo je preprečevanje deložacij,” je podčrtala Hana Košan iz Kraljev ulice. Dolgoletni uživalci prepovedanih drog se soočajo s podobnimi težavami, ki bodo še večje, ko jim bodo umrli starši in bodo prepuščeni sami sebi, dodaja Žanin Čopi, strokovna vodja društva Svit.


Najbolj brano