Od bluesa in flamenka do jazza in improvizacije

Spomini je naslov zgoščenke, na kateri se s 16 skladbami tujih in slovenskih avtorjev predstavlja 14 mladih kitaristov z oddelka Slovenskega centra za glasbeno vzgojo Emil Komel Gorica.

Mladi kitaristi z   oddelka Slovenskega centra za glasbeno vzgojo Emil Komel Gorica
Mladi kitaristi z oddelka Slovenskega centra za glasbeno vzgojo Emil Komel Gorica  

Mentorji Martina Gereon, Marja Feinig in Marco Fantini so v zadnjih letih na Slovenskem centru za glasbeno vzgojo Emil Komel v Gorici ter na podružničnih šolah v Devinu, Štandrežu in na Plešivem vzgojili vrsto mladih uspešnih kitaristov, in tako je nastala zamisel, da bi prvič v 65-letni zgodovini šole tudi inštrumentalna zasedba posnela zgoščenko.

“Ker imamo zdaj res uspešno skupino kitaristov, smo razmišljali, da bi bilo lepo, če bi tem učencem zapustili tudi nekaj konkretnega za spomin. Skupaj z njimi in s sodelavci smo pripravili izbor skladb, ki so jih otroci v zadnjih dveh letih radi izvajali”, pripoveduje Martina Gereon, tudi avtorica skladbe Spomini. Naslov zgoščenke, ki jo je v mali dvorani šole posnel Andrej Jussa, ima dva pomena. “Prvi izhaja iz želje, da učenci tako ohranijo spomin na vse dobro delo, ki so ga opravili in da jim bo to tudi spodbuda za naprej, drugi pa iz naslova suite z naslovom Silvanu z ljubeznijo, ki sem jo napisala pred dvema letoma in so jo kitaristi tudi izvajali na koncertu v spomin na nekdanjega ravnatelja Silvana Kerševana. Spomini je naslov prvega stavka te skladbe,” dodaj a Martina Gereon, ena od prvih učencev Centra Komel, ki je nadaljevala in tudi zaključila študij kitare v Trstu, od leta 2003 pa na šoli tudi poučuje. V začetku devetdesetih let je bilo na šoli precej manj zanimanja za ta inštrument, danes pa pouk kitare obiskuje več kot 40 otrok.

V rubriki Primorski glasbeni talenti, ki jo pripravljamo v sodelovanju z Radiem Koper, predstavljamo mlade primorske glasbenike, ki se ukvarjajo s klasično glasbo in dosegajo opazne uspehe doma in na tujem. V tokratni istoimenski rubriki v oddaji Glasbeni abonma bomo drevi ob 20. uri prisluhnili skladbam z zgoščenke Spomini.

Za program na zgoščenki so mentorji izbrali 14 kitaristov iz višjih razredov, starih od deset do šestnajst let, ki se predstavljajo v več zasedbah: v orkestru, ki se mu pridružuje mladi tolkalec Tine Lestan (njegov mentor je Patrick Quaggiato) s tolkalom cajon, v duu, kvintetu in oktetu, pa tudi kot solisti. Ivan Boškin, Elisa Burelli, Jannki Cingerli, Andrej Cotič, Klemen Godnič, Jakob Gospodarič, Marcel Gospodarič, Jan Grahonja, Jure Ipavec, Anna La Vena, Gregor Persoglia, Emanuele Verzegnassi, Črt Vidič in Karolina Vizintin so poustvarili pisan šopek skladb za kitaro, od izvirnih del do priredb, od flamenka, tanga in bluesovsko ubranih del do južnoameriških in grških plesov ter nežnejših sodobnih klasičnih skladb. Med njimi so kar štiri skladbe priljubljene nizozemske skladateljice Marie Linnemann, ki so jo mladi goriški kitaristi tudi osebno spoznali na lanskem seminarju v Postojni in Kopru.

Slovensko literaturo zastopa nežna Pravljica za MihcaAleša Strajnarja, programska posebnost pa so zagotovo Flamenco Improvizacije, pod katere se podpisujeta Martina Gereon in 14-letni kitarist iz Nove Gorice Jure Ipavec. “Z Martino sva že pred tem projektom poskušala improvizirati. Tokrat sva uporabila značilne španske akorde in nastala je skladba, s katero sem zelo zadovoljen. Tak način igranja in ustvarjanja mi je bolj zabaven, saj ne polagaš pozornosti notam in se lahko povsem prepustiš prstom,” pravi Jure, ki se je že pred tem preizkusil v komponiranju.

In kitarski oddelek v prihodnosti? “Silvan Kerševan je vedno spodbujal igranje v komornih zasedbah, ker prav to na poseben način dodatno bogati otroke, in tudi zato želimo nadaljevati, saj na šoli obstajajo tako dui kakor kvarteti in kvinteti kitar,” še pojasnjuje Martina Gereon. 


Najbolj brano