Hiša mu je že zgorela, on pa še plamti

Neil Young ima pravšnji priimek - pri 73 letih kot kak mladenič snema, nastopa, protestira ... Jutri izda že tretji album letos in v prodajo gredo vstopnice za londonski šov.

Letos se je 73-letni Neil Young   poročil z igralko Daryl Hannah in 
pod njeno režijsko taktirko nastopil    v filmu Paradox.
Letos se je 73-letni Neil Young poročil z igralko Daryl Hannah in pod njeno režijsko taktirko nastopil v filmu Paradox.  

LOS ANGELES > British Summer Time bo koncertni dogodek posebne sorte, zato je vest hipoma obkrožila planet. V londonskem Hyde parku bosta12. julija prihodnje leto pred 150.000 poslušalci kot glavni zvezdi nastopila kar dva velikana, poleg Neila Younga in mladega spremljevalnega benda Promise of the Real še 78-letni Bob Dylan s stalno skupino. Cena vstopnic: od 75 do 300 funtov.

Gromozanski arhiv

Marsikateri zvesti sledilci se raje kakor za pregrešno draga doživetja odločijo za kakega od albumov - pri Youngu je izbira velika, saj jih je v pol stoletja nanizal že skoraj 40. Poleg tega posname čisto vse nastope in je ponosni imetnik gromozanskega arhiva. Iz njega bo jutri skočil akustični koncertni album Songs for Judy, posnet leta 1976. To bo že tretja Youngova plošča letos. Najprej je izšla Roxy - Tonight's the Night Live, nekaj dni zatem pa še Paradox (Reprise/Nika). Prva je poslastica - koncertna različica kultne plošče Tonight's the Night, objavljene leta 1975, a posnete že dve leti prej.

Z alkoholom zalitim nočem v studiu je sledil niz koncertov v losangeleškem lokalu Roxy, ki se je iz striptiz kluba preobražal v koncertno prizorišče. Tam je 27-letni Young nove pesmi krstil z bendom, poimenovanim The Santa Monica Flyers. V njem so se bratili kitarist Ben Keith ter kar trije iz skupine Crazy Horse: kitarist in pianist Nils Lofgren, basist Billy Talbot in bobnar Ralph Molina.

Na studijskih posnetkih je slišati, kako so se pri novih pesmih še lovili, kar je Youngu ustrezalo, češ: nič ne bomo vadili, temačnim izpovedim in odam umrlim zaradi drog pristoji bolj kaotično vzdušje. Na odru pa so muzikanti že obvladali material in bili samozavestnejši, medtem ko je Young celo mračnem obdobju svojega življenja občinstvu radodarno stregel z dovtipi.

Zoper orožje in Trumpa

Energije mu ne manjka niti danes. Na zadnji oktobrski dan, malo pred ameriškimi kongresnimi volitvami, je objavil video s koncerta, na katerem je iz opusa superbenda Crosby, Stills, Nash & Young (CSN&Y) potegnil pesem Ohio. Z njo je leta 1970 protestiral zoper uboj štirih mladih protestnikov, ki so na univerzi v Kentu dvignili glas zoper ameriški napad na Kambodžo - in padli pod streli vojske. Z angažirano pesmijo Young danes podpira študente, ki si prizadevajo za razumne zakone o orožju v ZDA.

Video je posnela Daryl Hannah. S 15 let mlajšo igralko se je Young letos poročil in v njeni režiji nastopil v filmu Paradox. V nenavadni futuristični zgodbi kantavtor in mladci iz benda Promise of the Real nastopajo kot izobčenci na lovu za starodobno tehnologijo. Ne manjka niti Youngova druga obsesija, ukvarjanje z usodnim vplivom polne lune. Seveda pa niti glasba, objavljena tudi na soundtracku - tako temačna, električna, hrupna, distorzična kakor tudi nežna, harmonična, akustična.

Ne, v Youngovem svetu ni dolgčas. Mimogrede, ta mesec je mojster pristal med tistimi ameriškimi zvezdniki, ki so jim hiše požrli najhujši požari v zgodovini Kalifornije. A ni onemel, nasprotno - predsednika Donalda Trumpa je spet oklical za nesposobneža, ki si za povrh zatiska oči pred podnebnimi spremembami.

Glede ognja pa se je Neil Young že zdavnaj zgoščeno izjasnil v pesmi Hey Hey, My My: “Bolje je zgoreti, kakor pa zbledeti.”


Najbolj brano