Andrejka Jereb je izdala novo zbirko

Najbolj dejavna in objavljana idrijska pesnica Andrejka Jereb je novih 38 pesmi zbrala pod naslovom Votek na platnu. Njeno četrto pesniško zbirko je izdala domača založba Bogataj, avtorica pa je noviteto nedavno predstavila javnosti.

Andrejki  Jereb so se na predstavitvi pridružili (z leve) Tilen Klinc, Gašper Golob Rupnik in Jože Janež.  Foto: Saša Dragoš
Andrejki Jereb so se na predstavitvi pridružili (z leve) Tilen Klinc, Gašper Golob Rupnik in Jože Janež.  Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Dvakrat po deset impresij in današnji pogled na nekdanja britanska poletja študentke angleščine - s tem je Andrejka Jereb zapolnila svojo četrto pesniško zbirko Votek na platnu. Z upanjem, da bodo bralci v njej zaznali okus zrelosti, vonj mladosti in trpkost minevanja.

Založba Bogataj je zbirko nedavno predstavila v povsem polni idrijski knjižnici, kjer sta ob avtorici pesmi interpretirala literata Tilen Klinc in Milena Brelih, obetavni Gašper GolobRupnik pa je dogodek obogatil s kitaro.

“38 pesmi se ne zdi veliko. Ni roman, ne po formi ne po količini vsebine, ampak knjiga vseeno ponuja dovolj zgoščenega branja. Lotite se ga počasi, brez hitenja, da ne bi zamudili številnih čudovitih drobnarij,” je bralcem položil na srca urednik knjige, geolog in pesnik Jože Janež.

Uvod in zaključek sestavlja po deset kratkih, natančno ujetih premislekov, zgolj z rimskimi številkami naslovljenih impresij, zbranih pod naslovoma Odpiranja v vmesnost in Jesenski pejsaži. Vmesni, obsežnejši sklop pa je spomin zrele pesnice na mladostna študentska poletja v Veliki Britaniji.

Gre za občutene, ženske pesmi, je zapisal Janež, sočasno pa za pesmi, ki iz zbirke v zbirko rastejo. Potrjujejo talent, nadgrajen z izobraževanjem in delom. Andrejka Jereb je odkrito povedala, da ob prebolevanju in zdravljenju raka preživlja zelo težko obdobje: “Pesem pa me ni niti za hip zapustila.”

To potrjujejo objave na pesniških portalih in nagrade. Pesmi vsaj nekoliko tudi zdravijo in dajejo energijo, saj je bila Jerebova na predstavitvi, podobno kakor njene pesmi, videti sveža in mladostna.


Najbolj brano