Arhitektura poudarja identiteto

“Kakovostno grajen prostor in arhitektura nista samoumevna. Sta nadgradnja življenjskega dogajanja in udejstvovanja, ki ju združujemo v kulturo,” je ob odprtju razstave članov Društva primorskih arhitektov v Ajdovščini poudarila njegova predsednica Ines Bonutti.

Društvo primorskih arhitektov razstavlja v Ajdovščini. Foto: Alenka Tratnik
Društvo primorskih arhitektov razstavlja v Ajdovščini. Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Po gostovanju v Novi Gorici in Tolminu Društvo primorskih arhitektov zdaj tudi v Ajdovščini predstavlja produkcijo svojih članov s področja arhitekture, urbanizma in oblikovanja.

Na razstavi v avli Dvorane prve slovenske vlade, ki je z zasnovo arhitekta Svetozarja Križaja pomemben ambient slovenske modernistične arhitekture, bo do začetka januarja na ogled 30 projektov javnih in zasebnih objektov ter urbanističnih zasnov trgov, parkov in drugih javnih prostorov, od že realiziranih do takih, ki še čakajo na izvedbo. Tokratno postavitev so obogatili z zamislimi ajdovskih ustvarjalcev, med njimi z zasnovo nove stanovanjske soseske BS Ribnik II, ki jo je izdelal domačin Viljem Fabčič.

Kot je ob odprtju razstave poudarila predsednica društva Ines Bonutti, si društvo prizadeva prikazati kakovostno oblikovan prostor in promovirati arhitekturo ter prispevati k temu, da bodo arhitekti upoštevani in cenjeni pri oblikovanju skupnega prostora. Organizatorji bodo v sklopu razstave v decembru predstavili novo prostorsko zakonodajo, načrtujejo tudi okroglo mizo o aktualnih izzivih. Vprašanja, pomisleke in pohvale jim je mogoče posredovati na elektronski naslov drustvo.primorskih.arhitektov@gmail.com.


Najbolj brano